Nieuw Pools kabinet telt veel oude namen

Polen heeft een nieuwe regering. Na twee weken van moeizame onderhandelingen slaagden de Democratische Linkse Alliantie (SLD) en de Poolse Boerenpartij (PSL) erin opnieuw een kabinet te vormen....

AFP; AP; REUTER

AFP, AP, Reuter

WARSCHAU

Cimoszewicz vervangt premier Oleksy, die ontslag nam nadat hij was beschuldigd van spionage voor Moskou. Veel ministers uit het oude kabinet keren terug in het nieuwe. De ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken krijgen nieuwe bewindslieden.

De onafhankelijke minister van Binnenlandse Zaken Konieczny, die bekritiseerd was voor de wijze waarop hij de affaire-Oleksy had aangepakt, is vervangen door SLD-lid Siemiatkowski. Minister van Justitie Jaskiernia, die op zijn post vooral de SLD-belangen zou hebben gediend, is eveneens gepasseerd.

Als het aan de Boerenpartij had gelegen was ook Kaczmarek, de minister van Privatisering, niet teruggekeerd in het nieuwe kabinet. De PSL wil matiging van het economisch hervormingsbeleid. Maar Cimoszewicz hield voet bij stuk, Kaczmarek blijft minister van Privatisering. De SLD heeft wel geaccepteerd dat voor grote privatiseringen de instemming van het hele kabinet is vereist.

'Deze regering zal het economisch, buitenlands en sociaal beleid van de voorgaande kabinetten voortzetten', verklaarde Cimoszewicz na de installatie. Het parlement moet zijn fiat nog geven aan de nieuwe regering, maar dat zal geen probleem zijn aangezien de coalitie over een ruime meerderheid beschikt. Bovendien respecteert ook de oppositie de eigenzinnige ex-communist Cimoszewicz.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden