Nieuw paspoort op tijd klaar

Gemeenten slagen erin de burger binnen één week een nieuw paspoort te bezorgen. De NVVB, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, heeft nog niet gemerkt dat de nieuwe antifrauderegels tot extra vertraging leiden....

Sinds 1 oktober kunnen gemeenten paspoorten niet onmiddellijk afgeven. Om geknoei met reisdocumenten te voorkomen, mogen die alleen nog worden gemaakt en ingevuld door Enschedé/SDU in Haarlem. Na het invullen van het aanvraagformulier bij de gemeente wordt het paspoort opgestuurd door Enschedé.

Begin volgend jaar gaat de NVVB onderzoeken of de gemeenten geld moeten toeleggen op de paspoorten. De Tweede Kamer bepaalde vorig jaar dat gemeenten de burger niet meer dan 77,50 gulden in rekening mogen brengen. Voor 1 oktober hadden ze meer vrijheid en kon de prijs oplopen tot 120 gulden.

Uit datzelfde onderzoek moet duidelijk worden of de bijschrijving van kinderen in het paspoort een grote drukte aan de balie veroorzaakt. Alle kinderen moeten mee als een van de ouders een nieuw paspoort nodig heeft en de kinderen daarin moeten worden bijgeschreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden