Nieuw pact voor de euro

Van onze correspondentMarc Peeperkorn

BRUSSEL - De eurolanden verscherpen hun financiële discipline met een wettelijke verankerde uitgavenrem. Verder kiezen ze voor een hogere pensioenleeftijd en loonmatiging. De leiders van de landen bereikten vrijdagnacht een politiek akkoord over deze maatregelen.


Het 'Pact voor de euro', zoals het pakket maatregelen heet, is het resultaat van weken discussie tussen de eurolanden. De strengere begrotingsdiscipline was een eis van de rijke eurolanden, waaronder Nederland en Duitsland. De zuidelijke (zwakkere) eurolanden eisten in ruil een omvangrijk nieuw noodfonds voor lidstaten die bijna failliet gaan.


Daarover is nog geen overeenstemming. Het nieuwe fonds, het Europees Stabiliteitsmechanisme, zal naar verwachting 500 miljard euro bevatten. Het Internationaal Monetair Fonds levert daarbovenop 250 miljard. In een voorstel van EU-president Van Rompuy leent het ESM goedkoper dan het huidige noodfonds. Griekenland en Ierland, de twee landen die noodhulp ontvangen, hadden daar op aangedrongen.


Voor Nederland en Duitsland ligt deze lagere rente moeilijk. Zij vrezen te makkelijk op te draaien voor het wanbeleid elders in Europa. Over twee weken moeten de EU-leiders ook hierover een akkoord bereiken.


Het pact moet de concurrentiekracht van de eurozone versterken. De euroleiders leggen zich vast op concrete maatregelen om de loonkosten in toom te houden en de sociale zekerheid betaalbaar. De Europese Commissie ziet toe op de naleving.


Verder zijn de euroleiders het eens over een vergaande afstemming van hun economisch en financieel beleid. Het stabiliteitspact, dat de hardheid van de euro moet garanderen, wordt versterkt. Landen die zich niet aan de nieuwe regels houden kunnen rekenen op miljardenboetes.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden