Nieuw opiniekatern Zaterdag zet de actualiteit in perspectief

De verschillende naamsuggesties voor het nieuwe opiniekatern.

Nieuw katern

In de krant vindt u mij opeens terug in een nieuw opiniekatern, dat is even schrikken. Niet voor ons natuurlijk, want wij zijn achter de schermen al een tijdje bezig met de vernieuwing van de zaterdagkrant.

Toen we vorig jaar met Robert van de Griend praatten over een eventuele rol bij de Volkskrant, wilde hij eerst weer lekker schrijven na zijn jaren in de leiding van Vrij Nederland. Dat heeft kort geduurd. Toen chef Vonk Kustaw Bessems onze digitale tak ging leiden, moest Van de Griend aan de bak. Bijgestaan door Esma Linnemann heeft hij de nieuwe zaterdagkrant opgezet. We wilden die weekendeditie nog iets meer journalistiek gewicht meegeven, omdat de rol van de krant snel verschuift. Nieuws is overal, wij zetten de actualiteit in perspectief, onderzoeken hoe iets in elkaar zit en wat je ervan zou kunnen vinden. Daarbij komt dat de zaterdagkrant, zeer populair in papieren vorm, voor veel nieuwe abonnees een soort weekblad is: doordeweeks lezen ze digitaal, de weekendkrant is een speciale leeservaring. Dat geldt net zo goed voor de volledig papieren abonnee, die doordeweeks gemiddeld tegen de 40 minuten leest maar in het weekeinde minstens een uur langer.

Robert van de Griend.
Esma Linnemann.

Experiment

Eerst experimenteerden we met een radicale variant, deels gebaseerd op een ontwerp van Magazine-vormgever Jaap Biemans: de zaterdageditie als vermenging van weekblad en nieuwskrant. Prikkelend, maar toch nog een brug te ver. Mede door al die advertenties versterkten nieuws en achtergrond elkaar te weinig. De indeling was voor de lezer te onduidelijk geworden en voor ons inflexibel.

Daarom hebben we het zo gedaan: eerst 15 pagina's nieuws, daarna stuit de lezer, sneller dan voorheen, op het achtergrondkatern. Daarin willen we, in de woorden van Robert, een second opinion geven aan het nieuws, journalistiek van de lange adem bedrijven en een steen in de vijver gooien. Voor de duidelijkheid brengen we een scherpere scheiding aan tussen verslaggeving en opinie. Vandaar dit geheel nieuwe katern, dat opinieredacteur Laura de Jong in samenwerking met Esma en Robert samenstelt.

Koos Jeremiasse.

In de vormgeving wilden we benadrukken dat de weekendeditie de kwaliteiten van een weekblad heeft. Daarom is de entree veranderd, met een inhoudsopgave en groot beeld op pagina 2 en 3. Ook ziet u getekende elementen, nieuwe vormgeving van columns en berichten en een 'balkon' (de strook bovenaan waar extra tekstjes en afbeeldingen in kunnen). In de katernen hebben we nog meer vrijheid genomen. De vormgeving is ontwikkeld door de art director van de nieuwskrant, Koos Jeremiasse, en chef vormgeving Sandra Zuijderduin. De nieuwe vormen en lettertypes zijn in het redactiesysteem gezet door Menno Pelser. De finale eindredactie is nu in handen van het team van Hanneke de Klerck. Dat betekent dat ook de hoofdredacteur zich niet langer kan onttrekken aan een strenge deadline voor deze rubriek.

Sandra Zuijderduin.

De naam

Hoe moet je zo'n nieuw katern noemen? De naam Vonk, het bestaande zaterdagkatern, had ik zelf destijds bedacht, met dank aan, maar niet geïnspireerd op V.I. Lenins ondergrondse communistische krant Iskra van eind 19de eeuw. Vonk had een ander journalistiek concept, dus we wilden iets nieuws. Er kwamen tientallen namen voorbij. Te raar, te Engels, te ouderwets, verkeerde associaties. Finalisten waren De Week (was ik voor) en Verder. De Week wekte volgens Robert te veel de verwachting louter een terugblik te zijn. Verder omschreef beter wat we in het katern gingen doen. Maar ik vind dat soort programmatische namen wat pretentieus. Ook leek het mij vatbaar voor een verkeerde lezing: 'verder' als een slap 'dit hadden we ook nog'. Een van de gekste beslissingen die we ooit hebben genomen is Sir Edmund, maar dat was om persoonlijkheid te geven aan die nieuwe bladcombinatie van literatuur en wetenschap. Verder neig ik naar iets neutralere namen. V heeft ons geleerd dat een enigszins vanzelfsprekende, weinig inhoudelijke naam juist de ruimte biedt om karakter te geven aan een katern, onder het motto 'show, don't tell'. In deze impasse kwam Esma op de proppen met Zaterdag. Een mooi en warm woord, dat niet veel zegt (u leest het misschien op zondag), maar wel associaties wekt met lekker lezen en verdieping.

Nu is het ter wereld. Ik probeerde Robert in de laatste week gerust te stellen met het Russische spreekwoord 'De eerste pannekoek is een hoopje'. In werkelijkheid hoop ik dat u het met me eens bent dat de krant beter is gelukt dan dat. Maar daar gaat de lezer over. Ik hoor dus graag wat u van dit eerste exemplaar vindt.

Reageren? p.remarque@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden