Nieuw onderzoek werpt sprankje licht op oude moordzaak

Het Heulmeisje - het naakte meisje dat in 1976 vermoord werd aangetroffen bij de toenmalige parkeerplaats 'De Heul' in Maarn - was veel jonger dan eerder aangenomen. Toen ze stierf was ze waarschijnlijk tussen de 12 en 15 jaar oud. De politie ging aanvankelijk uit van 15 tot 20 jaar.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ELSBETH STOKER

AMSTERDAM - Volgens Wim Perlot van het coldcaseteam Midden-Nederland werpen recente bevindingen van het Nederlands Forensisch Instituut een heel nieuw licht op de zaak. 'Je kijkt anders naar een zaak van een vermoord meisje van 13, dan van 20 jaar. Zo'n moord heeft waarschijnlijk een heel andere achtergrond', zegt hij.

Al meer dan 35 jaar is de politie op zoek naar de identiteit van het Heulmeisje. Vorig jaar werd de geruchtmakende zaak heropend.

Tot 2006 meende men dat Monique Jacobs het Heulmeisje was. Zij meldde zich dat jaar echter na meer dan 35 jaar afwezigheid bij haar zus. Ze bleek al die tijd in het buitenland te hebben gewoond.

Met nieuwe technieken hoopt de politie het echte Heulmeisje alsnog haar ware identiteit te geven. De afgelopen maanden heeft het Nederlands Forensisch Instituut haar botten, tanden en haar onderzocht. Behalve dat opnieuw de leeftijd is vastgesteld, is ook gekeken naar haar afkomst en de regio waarin ze heeft gewoond.

Eifelgebied

Uit isotopenonderzoek blijkt dat ze waarschijnlijk opgegroeid is in Duitsland, in het Eifelgebied. Perlot: 'Ze heeft in ieder geval niet in Nederland haar jeugd doorgebracht. Waarschijnlijk heeft ze gedurende haar eerste levensjaren in de Eifel gewoond. De jaren vóór haar dood heeft ze in Oost-Europa gewoond en de laatste anderhalf jaar weer in West-Europa.'

De laatste jaren zijn veel oude moordzaken heropend. Waar voorheen alleen opnieuw naar een zaak werd gekeken als er een nieuwe tip binnenkwam, wordt nu gekeken of met behulp van nieuwe technieken alsnog een dader achterhaald kan worden, of de identiteit van het slachtoffer bepaald.

Het team Midden-Nederland, dat sinds 2012 bestaat, heeft 78 coldcasezaken in behandeling. Het gaat om moordzaken die destijds een grote maatschappelijke beroering wekten, zoals de moord op de bejaarde Marinus van der Meys in 2002 in Hilversum.

Het pakken van de dader heeft bij het Heulmeisje niet de eerste prioriteit. 'De zaak is in Nederland verjaard, dus we hopen nu vooral dat mensen alsnog gaan praten', aldus zijn collega Jaap Spelt. 'Maar als de dader een Duitser is, kan hij in Duitsland alsnog berecht worden.'

p6: 'Nomen Nescio, wie ben je toch?'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden