Nieuw onderzoek vuurwerkramp: geen verdachte

Het nieuwe feitenonderzoek van de politie naar de vuurwerkramp heeft andere getuigen en verklaringen opgeleverd. De inhoud van de informatie rechtvaardigt echter nog geen strafrechtelijk onderzoek. Er is geen verdachte in beeld gekomen.

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

‘De cruciale tip ontbreekt’, meldden korpschef Martin Sitalsing van Twente, waarnemend hoofdofficier van justitie Hessel Schuth van Almelo en burgemeester Peter den Oudsten van Enschede donderdag.

Het onderzoek volgde na de hernieuwde media-aandacht rond de herdenking van de vuurwerkramp. Op 13 mei, tien jaar geleden, werd een wijk in Enschede door de ontploffing van een vuurwerkfabriek weggevaagd en kwamen 23 mensen om.

Op RTV Oost kwam de schoonzus van Willy Pater, een van de directeuren van FC Fireworks, aan het woord. Anders dan eerder door haar en haar familieleden was verklaard, hadden zij op een verjaarsfeest op de avond voorafgaand aan de rampdag wel gesproken over werk op het fabrieksterrein voor de volgende dag. Dat maakt een bedrijfsongeluk waarschijnlijk, suggereerde de tv-uitzending. Ook een nieuw boek van Simon Vuyk over de ramp toonde grote gaten in de alibi’s van betrokkenen op de rampdag.

Na de uitzending meldden zich 54, grotendeels nieuwe, getuigen. Hun verhoren zijn geïnventariseerd en hun verklaringen met een nieuw digitaal programma Dynacap in een tijdslijn gezet. Met het programma is in één oogopslag duidelijk of de informatie klopt in de tijd.

Ook zijn gedragswetenschappers met kennis van de werking van het geheugen bij de zaak getrokken om te bepalen of de nieuwe informatie betrouwbaar is.

Eindconclusie

Het team van twaalf politiemensen zal hierna zeker nog een half jaar nodig hebben om alle onderzoekslijnen te volgen en tot een eindconclusie te komen. Dan wordt duidelijk of er op basis van de nieuwe informatie een strafrechtelijk onderzoek volgt.

De eindverantwoordelijkheid van het onderzoek wordt overgedragen aan de politie IJsselland en het Openbaar Ministerie Zwolle. ‘Zij kunnen er onafhankelijk en met een frisse blik naar kijken’, aldus Schuth.

Maximale zorgvuldigheid is nodig omdat het Twentse politiekorps is besmet door een verleden van innerlijke tweespalt. Twee rechercheurs van het eerste rechercheteam zijn ontslagen nadat zij intern kritiek hadden geuit. Zij verweten de onderzoeksleider zich alleen te richten op de vermeende brandstichter, André de Vries. In hoger beroep werd hij als dader vrijgesproken.

Vuurwerkramp in Enschede. (ANP) Beeld
Vuurwerkramp in Enschede. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden