Nieuw onderzoek oliekartel geëist

Vijftien grote transportbedrijven willen dat de oliemaatschappijen alsnog worden vervolgd voor het maken van prijsafspraken. Zij vinden dat er wel degelijk bewijzen zijn voor het feit dat de olieconcerns de benzineprijzen kunstmatig hooghouden....

Van onze verslaggevers Harry van Gelder Gijs Herderscheê

De vijftien transporteurs eisen dat werkgeversvoorzitter J. Schraven als getuige optreedt. Schraven zou dan moeten verhalen over zijn vroegere rol in de Olie Contactcommissie (OCC), het exclusieve overleg tussen de grote oliemaatschappijen in ons land. Dat zegt J. Vallenduuk, de advocaat van de transporteurs.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft dit voorjaar afgezien van vervolging van de zeven grote oliemaatschappijen en de Bovag. De laatste was volgens de Economische Controledienst (ECD) de spin in het kartelweb.

De ECD, die de afspraken tussen de partijen onderzocht, pleitte in een proces-verbaal wel voor vervolging. Het gaat om de Bovag, Shell, Fina, BP, Esso, Kuwait, Texaco en Total.

Advocaat Vallenduuk heeft heropening van het onderzoek en van de vervolging gevraagd bij het gerechtshof in Den Haag. 'Oorspronkelijk wilden 31 transporteurs de zaak aanhangig maken, maar zestien hebben afgehaakt. Zij vrezen voor hun relatie met de oliemaatschappijen.' Welke bedrijven hij vertegenwoordigt, wil hij niet zeggen. 'Dat blijft zo tot de zitting.'

Voor de heropening van het onderzoek wil Vallenduuk een reeks getuigen horen. Het zou onder meer gaan om Schraven, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, die eerder als directeur van Shell Nederland voorzitter was van de OCC.

In zijn verzoekschrift stelt Vallenduuk dat het eerdere onderzoek 'lichtvoetig' was. 'Slechts bij één getuige heeft huiszoeking plaatsgevonden.' Ook konden verdachten zich laten vertegenwoordigen door juridisch geschoolde medewerkers. 'In alle gevallen bleek men op de hoogte van de vraagstelling. Men had ruim de tijd om te reageren. ' Hij vindt het verwonderlijk dat de deelnemers aan de OCC niet zijn gehoord en dat notulen van hun bijeenkomsten niet zijn opgevraagd.

De officier van justitie heeft nog geprobeerd de bewijsvoering in het rapport van de ECD te onderbouwen met nader economisch onderzoek. De rechter-commissaris heeft dat voorstel afgewezen omdat de benzinemarkt een beperkt aantal aanbieders kent met een duidelijke marktleider.

Vallenduuk acht prijsafspraken wel goed mogelijk. 'Bij precies dezelfde kenmerken is in Italië wel een complexe prijsafspraak vastgesteld. '

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden