Nieuw onderzoek naar gesneuvelde topsporter in Irak

Van onze medewerker..

Pat Tillman speelde professioneel American Football, maar keerde de topsport na 11 september 2001 de rug toe. Zoals veel Amerikanen wilde hij na de aanslagen 'iets' doen. Tillman werd soldaat, samen met zijn broer Kevin. Pat diende in Irak en daarna in Afghanistan. Uit dat land kwam hij in april 2004 terug - in een lijkkist.

Pas na zijn begrafenis werd bekend dat hij was gedood door friendly fire, ongelukkige schoten van collega's. Nog later kwam naar buiten dat Tillman tegen de oorlog in Irak was, dat hij president Bush niet langer steunde, en dat hij wilde praten met Noam Chomsky, de intellectueel die tegen de oorlog en Bush ageert.

Door die omstandigheden ontstond een sfeer van controverse rond Tillmans dood. Waarom berichtte de legertop dat hij heroïsch streed voordat hij door de vijand werd neergehaald? Waarom de leugens en de cover-up, waarom de verbranding van Tillmans uniform?

Vorig jaar bracht een onderzoek van het leger naar boven dat de ware toedracht niet naar buiten was gebracht. Kort na Tillmans dood zijn zeven leden van zijn eenheid mild gestraft, maar niet vervolgd.

Voor Tillmans ouders was dat niet genoeg. Zondag toonde de stafchef van het leger zich gevoelig voor hun kritiek. Hij kondigde een nieuw onderzoek aan. Dat moet uitwijzen of sprake was van een cover-up en dood door schuld. Zo ja, dan kan er een proces voor een militaire rechtbank komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden