Nieuw onderzoek naar dubbele moordzaak in Sittard

null Beeld anp
Beeld anp

De Hoge Raad heeft een nieuw onderzoek ingesteld naar een dubbele moordzaak uit 2003, waarvoor een verdachte levenslang vastzit. De getuigenis van een 9-jarig meisje wordt nu ernstig in twijfel getrokken, waardoor mogelijk sprake is van een gerechtelijke dwaling.

De veroordeelde, Olaf H., is in 2004 veroordeeld voor het neerschieten van een autohandelaar, diens echtgenote en hun 9-jarige kleindochter in Sittard, terwijl hij een auto bij ze kocht. Het echtpaar overleed, hun kleindochter overleefde een schot in haar hoofd.

Bijna anderhalf jaar later zei ze zich de schietpartij te kunnen herinneren en wees de autokoper (destijds 32 jaar) aan als dader. Het gerechtshof vond de getuigenis van het meisje 'authentiek', waardoor H.'s levenslange celstraf definitief werd. Hij zit al tien jaar vast.

In 2013 diende H.'s advocaat, John Peters, een herzieningsverzoek in bij de Adviescommissie Afgesloten Strafzaken (ACAS) van de Hoge Raad. Hij droeg negen nieuwe feiten aan die ontlastend zijn voor Olaf H. Het belangrijkste is een rapport van twee neuropsychologen, die concluderen dat de hersenschade van de 9-jarige getuige zodanig ernstig is, dat herinneringen aan de schietpartij onmogelijk zijn. Daarmee halen zij haar getuigenis en daarmee de grondslag van H.s veroordeling onderuit.

Beschadigde hersendelen

Bij het opslaan van informatie in de hersenen zijn verschillende geheugengebieden betrokken, waaronder de frontaalschors, de hippocampus en aangrenzende gebieden. Niet duidelijk is welke hersengebieden van het meisje precies zijn geraakt. De neuropsychologen gaan uit van twee mogelijke banen die de kogel in haar hoofd heeft afgelegd: één waarbij de cruciale hersendelen zijn beschadigd, en een waarbij alleen frontale hersendelen zijn geraakt. Bij het eerste traject is de kans op authentieke herinneringen volgens de deskundigen onmogelijk, bij het tweede traject 'kan dat niet geheel worden uitgesloten'.

De neuropsychologen baseren hun conclusie op medische stukken uit het strafdossier. Daarin is geen eenduidigheid over het in- en uitschot van de kogel door het hoofd van de getuige. De ACAS adviseert de Hoge Raad een forensisch neuroloog dit onderzoek te laten overdoen op basis van het volledige medische dossier van het meisje, dat inmiddels 20 jaar oud is. De advocaat-generaal heeft dat advies overgenomen en het onderzoek ingesteld.

Als de conclusie van dat onderzoek voldoende reden geeft tot twijfel aan haar getuigenis van destijds, gaat de Hoge Raad ook andere ontlastende feiten onderzoeken die advocaat Peters heeft aangedragen. Dat zou leiden tot nieuw getuigenonderzoek. Ook zal dan dadersporenonderzoek worden verricht op de kogelhulzen die in 2004 op de plaats delict zijn gevonden, zoals de advocaat bepleit. Die hulzen zijn in het bezit van de regiopolitie Limburg-Zuid.

Onschuldig

Voorts wil de ACAS een miniem bloedspoor laten onderzoeken dat na de schietpartij werd aangetroffen op het tuinhek achter het huis van de slachtoffers. De vlek was destijds te klein om een dna-profiel vast te stellen. Mogelijk is dat met de huidige stand van wetenschap wel mogelijk, oordeelt de advocaat-generaal.

Olaf H. heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. De vrachtwagenchauffeur kocht op 12 juli 2003 een BMW in Sittard. Hij betaalt de auto, ontvangt een koopcontract en de autopapieren. Zodra hij het kantoor verlaat, worden de autohandelaar, diens echtgenote en hun kleindochter doodgeschoten. Omstanders zien Olaf H. het pand verlaten, sporen van een andere 'bezoeker' zijn tot op heden niet gevonden.

De hele zaak is uitvoerig onderzocht en aanhangig gemaakt in het boek Verkeerde plaats, verkeerde tijd van wetenschapsfilosoof Ton Derksen. Hij schreef eerder het boek Lucia de B: een reconstructie van een gerechtelijke dwaling, op basis waarvan de tot levenslang veroordeelde Lucia de Berk werd vrijgesproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden