Nieuw onderzoek naar dood Kazemi

De rechtelijke macht in Iran heeft een nieuw onderzoek gelast naar de dood van de Iraans-Canadese fotografe Zahra Kazemi. Een agent van de inlichtingendienst die aanvankelijk werd beschuldigd haar te hebben gedood, werd in hoger beroep vrijgesproken....

ANP

De advocaat van de vrijgesproken functionaris Mohammed Reza Aghdam Ahmadi liet woensdag weten dat het hof van beroep tot de conclusie is gekomen dat er ‘tekortkomingen’ zijn in het onderzoek naar de dood van de fotografe. De getuigen in de zaak moeten opnieuw gehoord worden.

Ahmadi zegt tot zondebok te zijn gemaakt. Ook de advocaten van de familie Kazemi erkenden dit. De raadslieden onder leiding van Nobelprijswinnares Shirin Ebadi verdenken een medewerker van justitie van de moord. Pogingen om hem voor het gerecht te krijgen, zijn tot nu toe mislukt. Hij geniet vermoedelijk bescherming van de top van justitie.

De fotografe overleed in juli 2003 op 54-jarige leeftijd in hechtenis in Teheran. Zij was opgepakt omdat zij een demonstratie buiten een gevangenis had gefotografeerd. Zij werd door verschillende instanties waaronder politie en inlichtingendienst ondervraagd. De affaire heeft de relatie van de islamitische republiek met Canada ernstig geschaad.

Een lid van het advocatenteam van Kazemi noemt het besluit ‘positief’. Maar Mohammed Ali Dadkhah heeft twijfels of het ook gaat gebeuren. Er bestaat angst dat de kwestie in de doofpot wordt gestopt. ‘We hopen dat justitie de zaak opnieuw gaat onderzoeken. Ze zijn ertoe verplicht.’

De oude hervormingsgezinde regering van president Khatami heeft toegegeven dat Kazemi is geslagen, maar het conservatieve justitiële apparaat had in eerste instantie verklaard dat zij was gestorven aan een hartaanval. Later stelde justitie dat Kazemi mogelijk was overleden aan de gevolgen van een val.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden