Nieuw onderzoek naar Clickfonds-informant

De Clickfondskamer van de Amsterdamse rechtbank heeft een nader onderzoek gelast naar het gebruik van gegevens die zijn verstrekt door een criminele informant....

Van onze verslaggevers

Tijdens de zesde zittingsdag in de zaak tegen de vier ex-directeuren van effectenkantoor Leemhuis & Van Loon besloot de rechtbank nog tot een tweede onderzoek. Zij wil weten of bepaalde informatie van de Criminele Inlichtingendienst (CID) die in de beursfraudezaak is gebruikt, op betrouwbaarheid is getoetst.

Advocaat V. Koppe stelt dat er aanwijzigingen zijn dat justitie een proces-verbaal van de CID heeft gebruikt bij de start van Clickfonds terwijl zij wist dat de informatie in dat verbaal onbetrouwbaar was. Koppe wil daarom ex-Clickfonds-verdachte Raoul R. als getuige horen. De rechtbank acht dat verzoek relevant maar wil eerst twee andere getuigen horen.

Daarbij gaat het om officier van justitie Teeven en CID-chef Van Looyen. Teeven was bij de start van het Clickfonds-onderzoek verantwoordelijk voor de contacten met de CID. Van Looyen maakte een CID-verbaal op waarin een link wordt gelegd tussen de veroordeelde hasj-handelaar Johan V. en Clickfonds-hoofdverdachte Dirk de G., een in Zwitserland werkende Nederlandse vermogensbeheerder. Dat verbaal speelde een cruciale rol bij juridische bijstand die Nederland de Zwitserse justitie heeft gevraagd.

De kwestie rond de criminele informant kwam aan het rollen nadat officier van justitie H. de Graaff over een deeldossier in de beursfraudezaak aan de onderzoeksrechter meldde dat hem een criminele informant ter beschikking was gesteld.

Uit een brief die zaterdag in NRC Handelsblad werd geciteerd, blijkt dat de onderzoeksrechter hierin aanleiding zag om een aantal vragen te stellen aan De Graaff die voor het hele Clickfonds-dossier van belang zijn.

De Graaff stelt echter dat hij die vragen niet kan beantwoorden omdat het gaat om een criminele informant. Volgens de officier van justitie heeft alleen de CID daarover voldoende informatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden