Nieuw onderzoek naar achtergrond Usama A.

De rechtbank in Amsterdam besloot vandaag tot een diepgravend onderzoek naar het detentieverleden van de 42-jarige Usama A. in combinatie met nieuw psychiatrisch onderzoek. A. wordt verdacht van de moord op zijn vriendin Joke Schoenmakers op 15 mei 1994 in Amsterdam.

ANP/Redactie
Foto © ANP Beeld
Foto © ANP

Een traumatische ervaring in de vreemdelingengevangenis verklaart mogelijk de black-out die de van oorsprong Sudanese man zeventien jaar geleden zou hebben gehad bij het wurgen van zijn partner. Het Openbaar Ministerie (OM) eist zeven jaar celstraf.

A. vertelde tijdens de zitting dat tijdens zijn vreemdelingendetentie een medegevangene was overleden. Er brak in de gevangenis een protest uit, waarna hij als langstzittende vreemdeling 'doordraaide' en in de isoleercel belandde. De rechtbank wil deze voorgeschiedenis binnen vijf weken verifiëren, omdat die mogelijk leidde tot een psychiatrische stoornis, waardoor een ruzie over een vals paspoort fataal kon aflopen.

Geen motief
Advocaat Ron Eisenmann betoogde tijdens de zitting dat A. geen motief had voor de moord op zijn vriendin, maar de officier van justitie ziet dat anders. Volgens haar is Schoenmakers gewurgd, omdat A. bang was dat zijn vriendin zijn valse identititeitspapieren zou afpakken en hij terug zou moeten naar de vreemdelingengevangenis. Eisenmann wil echter onderzocht zien of het mogelijk is dat A. bij de relationele ruzie een black-out heeft gehad en dat hij in een vlaag van verstandsverbijstering heeft gehandeld, waarmee opzet wordt uitgesloten.

A. vluchtte na de dood van Schoenmakers naar Duitsland, waar hij een nieuw bestaan opbouwde met een Duitse vrouw en vader werd van drie kinderen. Zijn geweten bleef echter aan hem knagen. In november meldde hij zich bij de politie in Amsterdam om te vertellen wat er in 1994 was gebeurd. Sindsdien zit A. in voorarrest.

De zaak is voor het nadere onderzoek door een nieuwe gedragsdeskundige voor onbepaalde tijd aangehouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden