Nieuw onderzoek begonnen tegen Van Buitenen

De Europese Commissie is een nieuw onderzoek begonnen tegen de ambtenaar Paul van Buitenen, die in december vorig jaar in een nota de frauduleuze handelingen en de vriendjespolitiek in het EU-bestuur aankaartte....

Van onze correspondent

Van Buitenen krijgt aangewreven dat hij haar privé-adres heeft doorgespeeld. Dat bleek overeen te komen met het adres van de Franse tandarts Berthelot, die van Cresson opdrachten kreeg toegespeeld voor werkzaamheden waarvoor hij niet gekwalificeerd was. Dat ze op dezelfde locatie stonden geregistreerd was volgens van Buitenen een extra aanwijzing dat de commissaris zich schuldig maakte aan nepotisme.

De ambtenaar bevestigt dat hij gebruik heeft gemaakt van het interne computersysteem om Tappin te informeren. De parlementariër gebruikte de gegevens in een hoorzitting in februari van dit jaar om Cresson aan de tand te voelen. Van Buitenen vindt niet dat hij over de schreef is gegaan. 'Tappin is lid van de budgetcontrolecommissie in het parlement. Hij mocht weten wat er aan de hand was. Bovendien: tweeduizend ambtenaren hebben toegang tot die gegevens. Het is een gezocht argument om het dossier tegen mij zo belastend mogelijk te maken.' De al lopende tuchtprocedure tegen Van Buitenen is in afwachting van het nieuwe onderzoek opgeschort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden