Nieuw 'OK-fonds' is aan de prijzige kant

De financiële problemen bij Ahold had hij naar eigen zeggen voorspeld, én die bij Getronics. En nu mag Willem Okkerse het gaan waarmaken....

Van onze verslaggeefster

Het OK Fonds belegt in aandelen die Okkerse een 'OK-score' van 1 tot 6 toekent, volgens Okkerse de meest betrouwbare aandelen. De OK-score - die loopt van 1 tot 10, waarbij 10 staat voor het minst betrouwbare bedrijf - wordt gebaseerd op de solvabiliteitsratio, de 'veerkracht', en de verspilling in een onderneming. Hoe de score precies tot stand komt, houdt Okkerse geheim.

Het fonds belegt alleen in de hoofdfondsen van de AEX, met uitzondering van de banken en verzekeraars.

Wie in het OK-fonds wil beleggen, moet torenhoge kosten voor lief nemen. Liefst 5 procent aankoopkosten, 0,35 procent per kwartaal aan beheerskosten, 1,55 procent van het fondsvermogen aan 'overige kosten' en een extra performance fee als het fonds beter scoort dan de AEX-index. Minimuminleg: 2500 euro.

Freddy van Mulligen, hoofd research bij Morningstar, is terughoudend over het fonds. 'Okkerse claimt een goed model te hebben, maar het blijft een black box. Een fonds voor de believers van Okkerse', stelt Van Mulligen.

De afgelopen week deden vooral Duitse en Nederlandse beleggingsfondsen het goed, maar die gingen enkele weken geleden dan ook het hardst naar beneden. Het Duitse aandelenfonds van Dexia deed het met een winst van 12,4 procent deze week het beste.

Ondanks de goede cijfers die bijvoorbeeld Yahoo deze week bekendmaakte, deden de IT-fondsen het deze week slecht. Weekverliezen van 5 tot een dikke 6 procent zijn geen uitzondering.

Goed nieuws was er voor de klanten en werknemers van Albert Heijn die in het Vaste Klantenfonds zitten. Albert Heijn heeft besloten zich garant te stellen voor de leningen van het fonds aan moeder Ahold. Ook is het fonds sinds vrijdag niet langer verplicht om 50 procent van zijn vermogen in aandelen Ahold te beleggen. Klanten en werknemers van Albert Heijn hebben in veel gevallen grote bedragen geleend om in het fonds te beleggen.

Na de koersval van het aandeel is het Klantenfonds ook fors in waarde gedaald. De geldleningen werden echter tegen de nominale waarde gewaardeerd, terwijl in de markt voor leningen Ahold van dezelfde looptijd een korting gold van enkele tientallen procenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden