Nieuw! Nederland in de ban van fris optimisme

Een volk van lachebekjes die altijd de zon zien schijnen, zijn we nog steeds niet, maar toch signaleert het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) een trendbreuk in de nationale gemoedstoestand: steeds meer Nederlanders zien het helemaal de goede kant opgaan met het land.

Optimistische lentegevoelens in het Amsterdamse Vondelpark © Joost van den Broek/ de Volkskrant

Sinds de invoering van het Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB) meet het SCP per kwartaal steevast dat een kwart van de Nederlanders optimistisch is over de staat van het land. Uitgerekend uit de dertiende meting rijst het beeld op dat het optimisme spectaculair is toegenomen. Nu heeft eenderde van de Nederlanders het gevoel dat het allemaal wel goed komt.

'Een ongekend optimisme dat we nog nooit hebben gemeten', stelt SCP-onderzoeker Paul Dekker blijmoedig vast.

Toenemende opgewektheid
Waar hebben we die toenemende opgewektheid van ons allen (met de kanttekening dat 56 procent van de Nederlanders helemaal niet zo positief is over de toekomst) ineens aan te danken?

De SCP-onderzoekers schrijven het voor alles toe aan het aantreden van het nieuwe kabinet. Mark Rutte en de zijnen maken 'positieve verwachtingen' los, stelt het SCP. Een groeiend aantal Nederlanders associeert het kabinet met begrippen als 'een fris geluid', 'daadkracht' en 'het bij de naam noemen van de dingen'.

Mopperaars
Dekker: 'Zelfs mensen die GroenLinks of D66 stemmen zijn positiever, optimistischer. Bij PVV'ers, normaal de grootste mopperaars en vaak behept met een enorm gevoel van onbehagen, zagen we die tendens van groeiend optimisme natuurlijk al eerder.'

Als vaste meting van de 'gemoedstoestand' van de Nederlanders bestaat het COB sinds 2008. Bij dat onderzoek wordt altijd ingezoomd op het vertrouwen in,en de verwachtingen van de politiek.
Het aantreden van een nieuw kabinet doet de verwachtingen, en daarmee het optimisme, altijd wel even oplopen, erkent Dekker.

'Zelden zo'n stijging van vertrouwen gemeten als in 2007 toen die drie frisse jongens eens goed naar de mensen zouden gaan luisteren tijdens die 100-dagentour.'

Opwelling
Het kabinet-Rutte maakt kennelijk ook optimisme los, zegt het SCP. Terwijl datzelfde kabinet juist waarschuwt voor pijnlijke bezuinigingsingrepen. Is alleen een 'fris geluid' en de aankondiging van daadkracht al voldoende om veel mopperige Nederlanders opgewekter naar de toekomst te laten kijken?

Dekker: 'Als de bezuinigingen daadwerkelijk voelbaar zijn, kan de stemming zo weer omslaan. Misschien hebben we met een opwelling te maken.'

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden