Nieuw Meldpunt Seksueel Misbruik direct onder vuur

DEN BOSCH - Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK, de opvolger van Hulp & Recht, ligt al voor het formele begin van zijn werkzaamheden, op 1 september, onder vuur. Twaalf slachtoffergroepen, verenigd in de koepelorganisatie Klokk, hebben het vertrouwen opgezegd in klinisch psycholoog Wim Wolters. Die krijgt bij het nieuwe meldpunt de leiding over de hulpverlening aan slachtoffers.


Volgens woordvoerder Raymond Lelkens van Klokk (Koepel landelijk overleg kerkelijk kindermisbruik) heeft Wolters zich laatdunkend uitgelaten over de 'lotgenotengroepen'. Dat gebeurde vorige maand tijdens een deskundigenbijeenkomst over hulpverlening van slachtoffers van seksueel misbruik door priesters en religieuzen.


'Wolters heeft de lotgenotengroepen weggezet als zelfhulpgroepjes. Hij vindt dat wij de hulp maar moeten overlaten aan professoren. Hij ziet voor de lotgenotengroepen geen rol weggelegd. Terwijl die de afgelopen tijd juist zo belangrijk waren voor de slachtoffers', aldus Lelkens.


In Klokk zijn twaalf lotgenotengroepen verenigd, zoals slachtoffers van het Canisius College Nijmegen, Eikenburg in Eindhoven, Don Rua in 's-Heerenberg, Fraters van Utrecht, Saint-Louis en Huize St.Joseph. Volgens Lelkens vertegenwoordigt Klokk 600 misbruikslachtoffers.


'Met Wolters gaan we niet verder', aldus Lelkens. Dat betekent volgens hem dat de slachtoffers de hulpverlening niet via het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK gaan zoeken. Klokk heeft wel vertrouwen in een aantal andere hulporganisaties, zoals Slachtofferhulp Nederland, VSK en Stichting Arq.


Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK laat in een reactie weten 'alle vertrouwen te hebben in de integriteit en inhoudelijke deskundigheid van prof. dr. Wim Wolters'. De klinisch psycholoog en psychotherapeut was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.


Op 1 september houdt de kerkelijke instelling Hulp & Recht op te bestaan en gaat over in de 'onafhankelijke' stichting Meldpunt Seksueel Misbruik RKK. Het klachtenbureau en de slachtofferhulpverlening worden gescheiden, conform het advies van de commissie-Deetman.


Voorzitter van de klachtencommissie wordt Wiel Stevens, die van 2002 tot 2010 president was van het gerechtshof in Den Bosch. Wolters wordt voorzitter van het 'platform hulpverlening'. Lelkens zegt dat Klokk wel vertrouwen heeft in Stevens.


De onderzoekscommissie veegde eind vorig jaar in een tussenrapportage de vloer aan met Hulp & Recht. Volgens Deetman werd er weinig recht gedaan en hulp geboden aan de slachtoffers van seksueel misbruik. De bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen besloten daarop tot een grondige reorganisatie van de kerkelijke instelling.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden