Nieuw meldpunt misbruik begint op 1 oktober

Op 1 oktober gaat het nieuwe meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik in het heden en verleden van start. Dat zei een woordvoerder van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid vandaag.

Het geld is geregeld en het plan moet alleen nog verder worden uitgewerkt, aldus de woordvoerder. Het nieuwe meldpunt wordt ondergebracht bij Slachtofferhulp Nederland, voegde hij eraan toe.

Haast
Rieke Samson-Geerlings, de voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar misbruik en geweld in overheidsinstellingen en pleeggezinnen, riep woensdag in dagblad Trouw de staatssecretaris nog op haast te maken met de realisatie van het meldpunt. Daar is volgens haar grote behoefte aan.

Het werk van haar commissie zit er op 8 oktober op. Een meldpunt dat speciaal voor de commissie is ingesteld, houdt dan op te bestaan. Bij het tijdelijke meldpunt zijn al 800 meldingen van misbruik binnen. Dat is vermoedelijk 'het topje van de ijsberg', aldus Samson.

Het Steunpunt Huiselijk Geweld, het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, de Inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg, en de ministeries van Volksgezondheid en Justitie hebben dinsdag over het nieuwe meldpunt overlegd. Samson meent dat ze wel de tijd nemen: 'Je hebt zo'n meldpunt niet zomaar van de ene op de andere dag geregeld'. De woordvoerder van Veldhuijzen van Zanten zegt er 'absoluut' zeker van te zijn dat het nieuwe meldpunt op 1 oktober in werking treedt.

Eerste opvang
De commissie-Samson is ingesteld in navolging van de commissie-Deetman die onderzoek deed naar seksueel misbruik in rooms-katholieke instellingen. Tijdens het onderzoek van beide commissies werd duidelijk dat slachtoffers niet altijd weten waar ze met hun problemen terechtkunnen. Het nieuwe meldpunt moet daar een oplossing voor bieden. Het vormt een eerste opvang en gaat mensen doorverwijzen naar de juiste instanties of lotgenotenorganisaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden