Nieuw meldpunt: Buro Boze Brieven

Willem Doevendans, 'Doef' voor wie hem opbelt of anderszins met hem kennismaakt, is 36 jaar en naar eigen zeggen al z'n hele leven actief als 'beroeps-flierefluiter'....

WIM DE JONG

In die hoedanigheid verwierf hij acht jaar geleden al een zekere naam met zijn eenmans-reisbureautje Limbo Expres dat, buiten medeweten van de spoorwegen en dus tegen afbraakprijzen, handelde in Meermanskaarten voor studenten. Naar verluidt berokkende het initiatief de NS een schadepost van enkele tonnen, overigens zonder dat Limbo Expres daarvoor aansprakelijk kon worden gesteld.

Anno 1995 zit 'Doef' opnieuw volop in zaken. Vanaf zijn woonboot aan de Lijnbaansgracht runt hij het Buro Boze Brieven, een instantie die het schrijven van boze brieven wil bevorderen 'als middel tegen onrecht en frustratie'.

Het eerste project van het Buro behelst het samenstellen van een Handleiding Boze Brieven, die in oktober moet verschijnen bij de Walburg Pers. Het boek zal tientallen voorbeelden van geslaagde klaagbrieven gaan bevatten, en wijdt aparte hoofdstukken aan boze kinderbrieven, persoonlijke boze brieven en boze brieven aan instanties.

Dank zij oproepen in diverse bladen beschikt het bureau al over twee- à driehonderd van dergelijke epistels, met een keur aan verschillende toonaarden. Van nette boze brieven tot het betere sarcastische werk. Van jeremiades aan een ex tot een schriftelijke woede-uitbarsting aan het adres van de dienst parkeerbeheer. Uiteraard ontbreekt in de collectie ook de politieke analyse van de querulant niet, en zijn ook de vaste gekken van 's lands kranteredacties in het bestand vertegenwoordigd. Maar er kan dus nog meer bij.

Doevendans zelf staat ook zijn mannetje als het op zeuren, foeteren, miezemauzen, bamzaaien en ouwehoeren aankomt. Haalde hij voor de oprichting van het bureau nog maar één keer per maand zijn gram, de frequentie is inmiddels opgevoerd tot één keer per week. Bij de ANWB bekloeg hij zich over de slechte keuring van de auto van zijn vriendin (de brief werd gehonoreerd met twee keer restitutie van het keuringsbedrag), bij de spoorwegen ging hij tekeer tegen de maatregelen die het bedrijf per 1 januari uitvaardigde.

De directeur van Buro Boze Brieven: 'Jammer, maar boze-brieven-schrijvers zijn een uitstervende diersoort. De romantiek van het schrijven wordt veronachtzaamd. Er moet veel gebeuren om het genre nieuw leven in te blazen, want de info-lijnen en telefonische klantendiensten rukken op. En het is vreselijk om een verontschuldigend telefoontje van een instantie te krijgen. Dan sta je alleen maar met je mond vol tanden, terwijl een brief nog wel eens wat oplevert. Als je achteraf bij een hotel klaagt over de service, levert dat toch gauw een flesje champagne op.'

WdJ

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden