Nieuw, maar onmiskenbaar Chinees

Waarom Alexander? We maken een ontdekkingsreis langs de Nieuwe Chinees. Want dat is een trend, hebben we eigenmachtig vastgesteld. We gaan op pad in de hoop jonge Oosterse koks te vinden die de vernieuwing zoeken. ‘Who go where no man has gone before’, zoals captain Kirk op zijn Starship Enterprise. In ieder geval verder dan babi pangang en Peking eend. Muurvaste lezer Wil Wilbers heft zo’n restaurant in de buurt, beweert hij. Alexander wordt gedreven door het Chinese echtpaar Anja en Zhang Hu. Zhang bedenkt elke maand nieuwe gerechten. Hij heeft er zelfs gouden medailles mee gewonnen in Peking.

Hoe zitten we erbij? Van Peking naar het stationsplein Leiden De Vink, het is een wereldreis op de globe, maar een kleine stap op de mentale landkaart. Want de inrichting voelt vertrouwd. Er zijn bonsaiboompjes en Chinese vazen, er lopen serveersters rond in felrode jackjes en obers in zwarte vestjes. Verder is het redelijk strak: donker laminaat op de vloer, een vlammenhaard achter glas en witgedekte tafels met paarse orchideetjes. Echte. Wil komt iets na ons binnen. Een heer op leeftijd. Hij was kamerlid voor D66 in de tijd van good old Joop den Uyl. Wil is vaste klant van Alexander. Hij eet er elke maand met zijn vrouw.

Wat eten we? Naast menu’s Peking en Shanghai presenteert Alexander de ‘Nieuwe Chinese menukaart’, met poëtische gerechten die van ons menu een gedicht maken. Hoor maar: De rook van de Vuureend; De zilte van de schelpen; Oost West thuis best; De Stilte van het lam en de Rode Sluier van de bruid. De serveerster noteert het stoïcijns als nummer 3, 6, 9 en 13. Dat zit er heel diep in.

Smaakt het? Vernieuwen is laveren tussen de klippen door. Of het is te voorzichtig, waardoor je te pletter slaat op het oude. Of het is te wild, waardoor je alle richting verliest en eveneens schipbreuk lijdt. Alexander vaart er keurig tussendoor met eten dat onmiskenbaar Chinees is, maar absoluut nieuw.

De rook van de Vuureend zou je een variant op de Peking eend kunnen noemen: zachte lapjes koude eendeborst liggen als een waaier uitgespreid op een frisse salade met piepkleine blokjes tomaat, komkommer en krokante gebakken uitjes. De gegaarde borst heeft een subtiele rooksmaak. Van groene thee, volgens de kaart. Dat geloven we wel. Er ligt een donkere pruimensaus bij die dik en zout is met een tikje zoetzuur.

De coquilles van het tussengerecht zijn top. Kort gestoomd, zodat ze nog glanzend, sappig en zacht zijn van binnen, zonder een spoortje bitter dat slechte coquilles altijd feilloos verraadt. Ze worden opgediend op glasnoedels in een lichte sojasaus met bouillon waarin wat citroen is verwerkt. Dat maakt het net iets frisser.

De kabeljauw die om onnaspeurbare redenen op de kaart figureert als Oost West thuis is een hoogtepunt. Zachte vis, gevangen in een dunne goudbruine korst, die krokant en wuft is als de tutu van een ballerina. Zoetzuur sausje eronder met sjalot, zo willen we elke dag wel thuis komen.

Daarna zakt het weg. De lamsfilet met azijnsaus is voorbij rosé en een tikje saai. En de naam Rode sluier van de bruid belooft meer dan het klonterige ijs van rode bonen waarmaakt.

Hoe is de bediening? We worden bediend door een sloffende serveerster die het Nederlands slechts rudimentair beheerst. Maar Anja is een elegante Chinese gastvrouw die ook van wijn weet.

Wat kost het? 47,50 euro.

Komen we terug? Het is een onvermoede plek voor een nieuwe Chinees, geeft Wil Wilbers grif toe als hij me naar het station begeleidt. Maar driekwart van de klanten zijn net als hij vaste gasten die uit de weide omtrek komen. Gelijk hebben ze.

Punten

Eten 7,5

Bediening 7

Entourage 6,5

Prijs-kwaliteit 8

Alexander

Alexandrine Tinneplein 96-108

2331 PP Leiden

071-5790216

www.alexander-leiden.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden