'Nieuw leven levert geluk, liefde en ook nog eens geld op'

Nederlanders betalen belastingen aan de staat. De staat levert daarvoor diensten. Tot ons 30ste kost elke Nederlander de staat geld, vooral voor onderwijs en opleiding. Daarna leveren wij tot ons 65ste (en waarschijnlijk binnenkort nog substantieel langer) de staat geld op, vooral in de vorm van inkomstenbelastingen.


Tenslotte, en dan vooral in de laatste maanden van ons leven, kosten wij weer geld, vanwege oudedagsvoorzieningen en zorg. Zolang de opbrengsten in de middenperiode groter zijn dan de som van de kosten aan het begin en het einde van ons leven, spekt elk individu de staatskas.


In ons land werkt het zo. Wij betalen met zijn allen gedurende ons hele leven per persoon gemiddeld 1,85 euro miljoen aan belastingen, sociale verzekeringspremies enzovoort, terwijl we van de staat 1,6 miljoen terugontvangen in de vorm van onderwijs, opleiding, gezondheidszorg en sociale voorzieningen. Een nettowinst voor minister De Jager van 250 duizend euro.


Reageerbuisbevruchting (ivf) is een unieke behandeling. Anders dan vele andere medische behandelingen leidt zij niet tot een verlenging van het leven maar tot nieuw leven. En dat nieuwe leven brengt, als toekomstige belastingbetaler, geld op. Dat leert een eenvoudige rekensom. De kosten van het 'maken' van een kind met behulp van ivf bedragen hooguit 15 duizend euro. Dat is dus maar een schijntje vergeleken met de 250 duizend die ieder nieuw kind ons oplevert.


Er zijn veel goede redenen waarom het voornemen van het huidige kabinet om te bezuinigen op ivf geen goed idee is, maar zelfs vanuit financieel oogpunt is het een onzalig plan om in 2013 het aantal ivf-behandelingen in het basispakket terug te brengen van 3 naar 1.


Wij geven u op een briefje dat een dergelijk beleid zal leiden tot een minder veilige ivf-behandeling, tot ongelijkheid (omdat alleen mensen met geld verdere ivf-behandelingen zelf zullen kunnen betalen), tot minder zwangerschappen, tot meer twee- en meerlingen, tot meer neonatale intensivecare-behoefte, tot meer uitstelgedrag en zwangerschap op nog latere leeftijd, tot meer zwangerschapscomplicaties en tot meer paren die ongewenst kinderloos zullen blijven. En dus óók nog tot minder toekomstige belastinginkomsten. In ons snel vergrijzend en ontgroenend land zouden de steeds zeldzamer wordende paren die nog wél kinderen willen maximaal gesteund moeten worden in hun streven die kinderen ook te krijgen.


Dat levert niet alleen veel geluk en liefde op, maar dus ook geld.


Prof. dr. Bart Fauser, prof. dr. Hans Evers, gynaecologen UMC Utrecht en MUMC Maastricht


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden