Nieuw klimaatakkoord moet opwarming aarde met halve graad remmen

'Een monumentale stap voorwaarts.' Zo noemde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry het akkoord over het terugdringen van broeikasgassen, dat in de nacht van vrijdag op zaterdag door meer dan 150 landen werd bereikt in de Rwandese hoofdstad Kigali.

Afgedankte koelkasten. In onder meer koelkasten zitten nu nog fluorkoolwaterstoffen die grotendeels verantwoordelijk worden gehouden voor klimaatverandering.Beeld afp

Experts zeggen dat de reductie van fluorkoolwaterstoffen de snelste manier is om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen, en zelfs te verminderen. De Verenigde Staten, de op één na grootste vervuiler ter wereld, behoren tot de landen die zo snel mogelijk het gebruik van deze stoffen aan banden willen leggen.

Minister Kerry en president Kagame van Rwanda schudden elkaar de hand.Beeld AFP

In 1987 tekenden tal van landen, die bezorgd waren over de aantasting van de ozonlaag boven het noordelijke Poolgebied, het zogeheten Protocol van Montreal. Dat moest leiden tot vermindering en uiteindelijk stopzetting van het gebruik van fluorchloorwaterstoffen in koelkasten en spuitbussen.
Daarvoor kwamen fluorkoolwaterstoffen in de plaats. Wetenschappers ontdekten pas later dat die weliswaar geen bedreiging vormden voor de ozonlaag, maar wel een aanzienlijk effect hadden op de opwarming van de aarde. Sterker nog, ze werden gezien als een van de belangrijkste oorzaken van de klimaatverandering.

Wat gebeurde er daarna?

Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties berekende dat met het terugbrengen van het gebruik van fluorkoolwaterstoffen de temperatuurstijging deze eeuw met een halve graad Celsius kan worden beperkt. Milieugroepen betoogden in Kigali dat dit doel per se bereikt moet worden om de doelstellingen te halen van het klimaatakkoord van Parijs, dat vorig jaar werd gesloten. Dat akkoord treedt mogelijk nog deze maand in werking.

In Kigali pleitten vooral de VS en andere rijke landen voor een zo spoedig mogelijke, aanvullende overeenkomst over broeikasgassen. Die zou binnen vijf jaar van kracht moeten worden. Maar belangrijke vervuilers als China en India vonden dat veel te snel. China, vervuiler nummer één, mikte op een periode van een jaar of tien. India, de derde vervuiler ter wereld, vond ook dat te vroeg, en noemde het jaartal 2031. Het land voerde noodzakelijke economische groei als argument aan.

Beeld ap

Een slapeloze nacht, en toch een akkoord

Zaterdagochtend vroeg kondigen milieuorganisaties in Kigali aan dat er een akkoord bereikt is. Het voorziet in een geleidelijke reductie van broeikasgassen. In 2019 moeten de eerste concrete stappen worden gezet door rijke landen, waaronder de VS en lidstaten van de EU. Ruim honderd minder ontwikkelde landen, waaronder China, mogen wachten tot 2024. Een kleine groep landen, waaronder India, Pakistan en enkele Golfstaten, krijgt respijt tot 2028.

Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden