Nieuw kijkplezier

Wat gaat het nieuwe televisieseizoen brengen? 13 tips voor de kijker.

De vakantie is voorbij, dus is het tijd voor het nieuwe televisieseizoen. Wat kunnen we dit jaar verwachten?

Louis Theroux Extreme love: autism en Extreme love: dementia (VPRO, vanaf vrijdag 14 september 21.15 uur op Ned. 2, op 7 september zendt de VPRO eerst Theroux' America's most hated family in crisis uit)

'Moet ik stoppen met filmen?', vraagt documentairemaker Louis Theroux de moeder die haar 13-jarige autistische zoon met veel moeite tegen de grond drukt en vervolgens boven op hem gaat zitten. 'Nee', antwoordt ze. 'Ik wil dat de mensen zien wat autisme is.' Het is waarschijnlijk een van de weinige keren dat Theroux de noodzaak heeft gevoeld de camera uit te zetten. Terwijl hij toch al een indrukwekkende stoet neonazi's, pornoacteurs en godsdienstwaanzinnigen voorbij heeft zien trekken.

Hoewel de overkoepelende titel anders doet vermoeden (Extreme love), gaat het in de twee nieuwste documentaires van Theroux nu eens niet over mensen met vreemde hobby's of levensovertuigingen. Ditmaal volgt de documentairemaker mensen die doen wat ze doen omdat ze simpelweg niet anders kunnen: kinderen en jongeren met autisme en dementiepatiënten.

Earthflight (EO, vanaf dinsdag 13 november 20.30 uur op Ned. 1)

'De droom om te vliegen als een vogel is niets vergeleken bij de realiteit', zeggen de makers van Earthflight, de zesdelige BBC-serie die de EO vanaf 13 november uitzendt.

Earthflight toont de wereld van de vogel, gefilmd met zweefvliegtuigjes en op de vogels bevestigde cameraatjes. Die wereld is adembenemend, of de vogel nu op negenduizend meter hoogte vliegt of over de Hudson bij New York scheert.

Dat komt mede door de geavanceerde filmtechniek. De beelden van een vlucht sneeuwganzen doen niet onder voor een tekening van Escher. Elke aflevering verhaalt over de vogels van een continent. In de eerste uitzending zijn het die van Noord-Amerika. De conclusie die de kijker trekt na die aflevering: vogels zijn ijzersterk in het meeliften op het succes en de inspanningen van andere dieren.

De geheimen van Barslet (NCRV en NTR, vanaf zaterdag 6 oktober 20.15 uur op Ned. 2)

Nederland is verslingerd aan Scandinavische series zoals The Killing en Borgen, maar ook op eigen bodem worden goede dramaseries gemaakt. Een daarvan is De geheimen van Barslet, de zevendelige reeks die de NCRV en NTR samen uitzenden vanaf zaterdag 6 oktober.

In het dorpje Barslet gebeuren vreemde dingen: op klaarlichte dag regent het vissen, een jongetje kan de toekomst voorspellen en geregeld vliegt er een woonhuis, politiebureau of auto in brand. De gebeurtenissen blijven gedurende de serie hetzelfde, alleen worden ze steeds vanuit het gezichtspunt van een andere dorpsbewoner verteld. Zo moet de kijker langzaam duidelijk worden waarom de dorpelingen graag veelbetekenend zwijgen en vooral veel te verbergen lijken te hebben. Een van de inwoners verklaart in de eerste aflevering aan de zojuist gearriveerde nieuwe politieagent de ietwat vreemde naam van het dorp: 'Bars is ruw, let is mens: ruwe mens.'

Op het eerste gezicht is daar weinig van te zien. Barslet lijkt een doodgewoon dorpje waar jongeren met brommers over de dijk scheuren, waar af en toe een eenzame bus door het landschap rijdt en waar de vele blonde, rondborstige vrouwen eruit zien alsof ze zojuist uit een reclame van een kaasfabrikant zijn gestapt. Schijn bedriegt, ontdekt de nieuwkomer in de vorm van politieagent Bjorn (Dragan Bakema) al snel. Hij heeft als buitenstaander veel moeite de dorpse mores te doorgronden.

Datzelfde principe is te zien in de nieuwe SBS-comedyserie Dokter Tinus, waarin een gesjeesde chirurg (Thom Hoffman) Amsterdam verlaat om plattelandsdokter te worden. Het dorp lijkt het nieuwe zwart te zijn op de schrijftafel van de Nederlandse scenaristen. Misschien is dat slecht nieuws voor de periferie van Nederland. De beelden zijn prachtig, maar na het zien van De geheimen van Barslet is het maar de vraag wie er nog in een dorp durft te wonen.

Sterren springen op zaterdag (SBS6, iedere zaterdag 20.30 uur)

Ja, ja, het is plat en gênant. Maar het moet gezegd: Eyeworks heeft een format bedacht dat nog gestoorder is dan alles wat we de afgelopen jaren op televisie hebben gezien. Ooit heeft het idee postgevat dat het leuk is om (semi-)bekende Nederlanders gekke dingen te laten doen voor de camera.

Afgelopen zaterdag bleek deze ontwikkeling te zijn geculmineerd in schoonspringende soapies, rappers en realitysterren. Ooit zei John de Mol, een concurrent van Eyeworks, dat hij moeiteloos kandidaten zou kunnen vinden voor een programma waarin tien mensen uit een vliegtuig springen met maar negen parachutes. Blijkbaar is het ook niet al te moeilijk om een blik BN'ers in badpak en badmuts een duikplank op te sturen. Het format is zo bizar, dat het bijna cult is. Minstens een keertje kijken, al is het maar om te zien hoe ver realitytelevisie zich blijkbaar heeft ontwikkeld.

The Spiral (VARA, vanaf zondag 2 september 21.10 uur op Ned. 3)

De charismatische kunstenaar Arturo overtuigt zijn kunstenaarsgemeenschap van het plan om zes wereldberoemde schilderijen te stelen in vooraanstaande Europese musea. Even ambitieus is de opzet van deze vijfdelige internationale dramaserie: het is een Europees project, waarvoor de VARA samenwerkte met omroepen uit België, Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken.

The Ellen DeGeneres Show (RTL 8, op werkdagen 19.05 uur)

RTL 8 moet dé vrouwenzender gaan worden van de Nederlandse televisie. Om dat idee extra kracht bij te zetten, kreeg de jongste telg uit de RTL-familie een nieuwe vormgeving en zet de zender in op sterke vrouwen in de vooravond. Paradepaardje wordt de talkshow van de Amerikaanse comédienne Ellen DeGeneres, sinds gisteren elke werkdag op de Nederlandse televisie. The Ellen DeGeneres Show begon in 2003 en is intussen een begrip geworden in de Verenigde Staten met 32 Daytime Emmy Awards en vier keer de Outstanding Talk Show Host Award. DeGeneres behandelt actuele onderwerpen, en dat is gelijk het enige pijnpunt voor RTL en de kijker. Tussen de Amerikaanse uitzending en de Nederlandse zitten vier tot zes weken tijdverschil. Aan de andere kant: een wedstrijdje opdrukken met first lady Michelle Obama is tijdloos.

Ontvoerd (RTL 4, vanaf donderdag 1 november 20.30 uur)

RTL 4 zou zomaar hét antwoord op het publieke kijkcijferkanon Spoorloos kunnen hebben gevonden. Voor Ontvoerd gaat misdaadverslaggever John van den Heuvel voor de verandering een keer niet achter criminelen aan, maar helpt hij vaders of moeders wier kind zonder toestemming door een van de ouders is meegenomen naar het buitenland. Van den Heuvel reisde onder andere naar Canada, Suriname en Bosnië op zoek naar ontvoerde kinderen. Het resultaat is afwachten, maar de eerste beelden van een emotionele reünie tussen een wanhopige vader en zijn zoontje, midden op een straat in Suriname, zien er veelbelovend uit. Voor dit programma ging Van den Heuvel niet roekeloos te werk: hij voerde intensief overleg met Bureau Jeugdzorg, politie en justitie en het centrum Internationale Kinderontvoering (IKO).

Game of Thrones (RTL 4, vanaf zondag 9 september 22.50 uur)

Wie niet tegen bloed, afgehakte hoofden, bloed, verkoolde lichamen, brute seks, bloed, naargeestige tirannen, bloed of brute seks kan, doet er goed aan om op de zondagavond met een goed boek in bed te stappen in plaats van naar Game of Thrones te kijken. De Amerikaanse successerie in een notedop: zeven families strijden tegen een fictief middeleeuws decor om het mythische continent Westeros. Game of Thrones werd - en wordt - in de Verenigde Staten overspoeld met prijzen. In het tweede seizoen is zelfs een plek weggelegd voor een naakte, barende Carice van Houten. Dat klinkt leuker dan het is. Eerst maar eens kijken wie er na de slotscène uit aflevering 1 van het eerste seizoen nog durven te blijven kijken.

Villa Morero (SBS6, iedere maandag; 20.30-21.30 uur)

Hij gaf het ruiterlijk toe: 'Villa Morero had ik heel graag willen hebben', zei RTL-baas Erland Galjaard tijdens de najaarspresentatie van RTL. Misschien is Galjaard ook een beetje gepikeerd. Gooische Vrouwen, waar het personage van Martin Morero vandaan komt, was tenslotte een RTL-programma. In Villa Morero interviewt acteur Peter Paul Muller in de rol van zijn alter ego bekende Nederlanders. Morero ontvangt, samen met zijn tante Cor (Beppie Melissen) zijn gasten in een veel te grote villa aan het water. De eerste aflevering, gisteravond op televisie, was in ieder geval veelbelovend. Rapper Lange Frans (hetzelfde platte Amsterdamse accent als Morero) en schaatsster Ireen Wüst waren te gast. Ze zwommen een wedstrijdje tegen elkaar, terwijl Martin en tante Cor op een halfzinkend vlot ze stonden toe te juichen. Begeleid door een dweilorkest. En dat op de maandagavond.

Toppop3 (AVRO, vanaf zaterdag 22 september; 20.00 uur, Ned. 3)

Dag in dag uit op de radio, al jaren. En altijd maar die stem. Och, die stem. Die stem die dwars door trommelvliezen naar de onderbuik gaat. Die stem die zelfs een plaat van Nickelback prettig kan aankondigen. Nu gaat die stem de televisie op. Gerard Ekdom gaat het aloude televisieprogramma Toppop nieuw leven inblazen. Live optredens (dus geen playback), popnieuws, videoclips van concertgangers en Ekdoms eigen platenkast moeten de zaterdagavond op Nederland 3 muzikaal smoel gaan geven.

Sports Daily (RTL 7, vanaf maandag 3 september, dagelijks; 19.00 uur

)

Met de programma's VI Oranje (tegenover Studio Voetbal), RTL Tour du Jour (tegenover De Avondetappe) en De Zomer van 4: De Spelen (tegenover London Late Night) had RTL afgelopen zomer wisselend succes in de strijd om de kijkcijfers met de NOS. Nu gaat de commerciële zender het nog eens proberen. Presentator Wilfred Genee wordt opnieuw naar het front gestuurd. Ditmaal op de vooravond, waar hij met het nieuwe sportprogramma Sports Daily het traditionele NOS Sportjournaal het leven moeilijk moet gaan maken. De nadruk van het programma komt te liggen op het laatste nieuws en roddels uit de voetbalwereld. Maar ook andere sporten moeten aandacht krijgen in Sports Daily. De deskundigen die daarvoor gaan zorgen zijn onder anderen Dennis van der Geest, Fatima Moreira de Melo en Barbara Barend.

Maestro (AVRO, Ned. 1, vanaf donderdag 8 november; 20.30 uur)

Het format van Maestro lag al een paar jaar op de planken, maar lang durfde geen omroep het aan om dit dure programma de huiskamer in te slingeren. Vanaf 8 november brengt de AVRO dit highbrow-entertainment - ooit ontwikkeld en groot gemaakt door de Britse BBC en succesvol geëxporteerd naar Noorwegen, Denemarken en Zweden.

Acht bekende Nederlanders strijden om de titel van maestro en één van hen zal zich na acht weken dirigent van het Holland Symfonia Orkest kunnen noemen.

Veronica Goes Couchsurfing (Veronica, vanaf dinsdag 25 september; 21.30 uur)

Het probleem van de meeste reisprogramma's is dat de presentatoren dikwijls op plekken komen en dingen doen die voor de meeste stervelingen onbereikbaar zijn. Daarom is het verfrissend dat Veronica met een iets realistischer reisprogramma komt. In Veronica Goes Couchsurfing reizen presentatoren Tim Haars, Saar Koningsberger en Veronica van Hoogdalem de wereld rond en slapen bij de plaatselijke bevolking op de bank. Haars doet Tsjechië, Duitsland en Polen, Koningsberger bezoekt Canada en de Verenigde Staten en Van Hoogdalem trekt door Thailand.

De eerste slag om de kijkcijfers op zaterdagavond is gewonnen door SBS6. Het programma Sterren Springen Op Zaterdag werd door 1,4 miljoen personen bekeken. Koefnoen (Ned. 1, 1,3 miljoen) en Golden Girls (RTL 4, 1,2 miljoen) en Strictly Come Dancing (Ned. 1, 1,1 miljoen) volgden. Overigens trok de uitzending van het NOS Journaal van 20.00 uur de meeste kijkers: bijna 1,7 miljoen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden