Nieuw kabinet slaat ook met indelen van posten rechtsaf

Nu de ministeries en staatssecretariaten bekend zijn geworden, is met het vaststellen van de posten duidelijk geworden dat koers van het nieuwe kabinet anders is dan die van de paarse voorgangers....

Van onze verslaggeefster Lidy Nicolasen

De kiezer heeft het zo gewild: Nederland slaat een conservatieve richting in. De deze week afgesproken zetelverdeling van het nieuwe kabinet sluit haarfijn aan bij de keuzes die de regeringspartijen CDA, LPF en VVD al eerder op papier hadden gezet in hun strategisch document.

Milieu en ontwikkelingssamenwerking zijn uit. Dat is te zien in de samenstelling van het kabinet.

De ministers voor Milieubeheer en Ontwikkelingssamenwerking zijn straks staatssecretaris. Dat is politiek gezien een minder invloedrijk ambt en de verantwoordelijkheid is derhalve lager gewaardeerd.

De nieuwe coalitie krijgt er ook een nieuwe minister bij: die van Vreemdelingenbeleid en Integratie. Zowel Pim Fortuyn als de VVD'er Henk Kamp hebben in de campagne geijverd voor een dergelijke ministerspost.

Beiden denken op deze manier het hele proces rond het asielbeleid in één hand te kunnen houden en beter te kunnen reguleren.

Het CDA en de meer linkse partijen hebben daarbij altijd grote aarzelingen gevoeld. De nieuwe minister krijgt geen eigen departement, maar krijgt onderdak bij het ministerie van Justitie. De relatie tussen vreemdeling en criminaliteit krijgt daardoor een veel grotere nadruk dan hen lief is.

De nieuwe minister vervangt de minister van Integratie en Minderhedenbeleid, die in de persoon van Roger van Boxtel (D66) onderdak had gekregen op hetministerie van Binnenlandse Zaken.

De combinatie was ten tijde van het paarse kabinet voor de hand liggend. Bij opvang van minderheden werd eerder aan inburgering dan aan criminaliteit gedacht. Binnenlandse Zaken krijgt een apart staatssecretariaat voor Openbare Orde en Veiligheid. De minister van Binnenlandse Zaken (VVD) bepaalt ook in de toekomst wat de politie moet doen, maar de staatssecretaris (LPF) krijgt de taak alle afspraken in goede banen te leiden.

Hij (vermoedelijk oud-hoofdcommissaris van Rotterdam Hessing) is de derde bewindspersoon in dit kabinet die zich zal bezighouden met de politie, naast de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie.

Van belang voor de politieke richting van het nieuwe kabinet is ook de verandering op het ministerie van Sociale Zaken. Het staatssecretariaat voor Emancipatie op dit departement krijgt er een zusje bij: Gezinszaken.

Dat lijken twee tegengestelde zaken, hoewel het CDA veel verworvenheden van de emanicpatie wil benutten ten voordele van het gezin. Bijvoorbeeld bij zorgtaken en levensloopregeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden