'Nieuw kabinet heeft weinig invloed op begroting'

Mocht VVD-leider Mark Rutte erin slagen voor 1 juli een kabinet te formeren, dan nog is de invloed op de begroting voor volgend jaar beperkt. Dat zei demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad. "Voor veel maatregelen is 1 juli te laat."

Novum

Rutte wil snel spijkers met koppen slaan, zodat het nieuwe kabinet nog een begroting kan opstellen voor 2011. Dat is vanwege de economische crisis noodzakelijk, redeneert de winnaar van de verkiezingen.

Voorbereiding in volle gang

Hoewel de voorbereiding van die begroting al in volle gang is, worden de definitieve besluiten daarover in augustus genomen, op basis van de jongste economische cijfers.

Mocht Ruttes wens uitkomen, dan is er voor het nieuwe kabinet daarom 'nog wel ruimte' om besluiten nemen over bezuinigingen. Of die per 1 januari kunnen worden doorgevoerd, is vers twee. 'Ik voorzie enige problemen bij de uitvoering', zei De Jager.

Hij wees erop dat bijvoorbeeld nieuwe maatregelen voor de zorg 'op hele korte termijn' moeten worden genomen. Ook zal het voor de Belastingdienst moeilijk worden nieuw beleid per 1 januari te kunnen uitvoeren.

Mocht het niet lukken om rond 1 juli de nieuwe ministersploeg te presenteren bij de koningin op het bordes, dan wordt de begroting opgesteld volgens het financiële beleid van het huidige, demissionaire kabinet.

Jan Kees de Jager. (ANP) Beeld
Jan Kees de Jager. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden