Nieuw kabinet dinsdag beëdigd

Het tweede kabinet Balkenende zal op dinsdagmiddag 27 mei op Paleis Huis ten Bosch door koningin Beatrix worden beëdigd...

ANP

's Morgens zullen de bewindspersonen melden zich melden op het ministerie van Algemene Zaken voor het constituerend beraad. Tijdens dit overleg zeggen ze toe zich aan het regeerakkoord te houden en stemmen ze in met het eindverslag van formateur Balkenende. Ook buigt de ploeg zich over de taakverdeling tussen de ministeries.

De bijeenkomst mag niet worden gehouden in de Trêveszaal, de vaste vergaderzaal van het kabinet, omdat de ministers nog niet officieel in functie zijn. Na dit constituerend beraad zal Balkenende naar koningin Beatrix gaan om zijn eindverslag aan te bieden. De koningin tekent de Koninklijke Besluiten voor het ontslag van de vertrekkende ministers en staatssecretarissen en voor benoeming van de nieuwe bewindspersonen.

Vertrekkende leden zijn in dit geval de LPF-bewindslieden Nawijn, De Boer, Van Leeuwen, Phoa, Van Eijck, Odink en Hessing. De huidige bewindslieden van CDA en VVD keren allemaal terug. Een staatssecretaris die als minister terugkeert, zoals CDA'er Van Ardenne, wordt wel eerst officieel ontslagen en vervolgens weer benoemd.

Na de koningin zet ook Balkenende zijn handtekening onder de benoemingsbesluiten. De premier wordt dan als eerste beëdigd voor zijn tweede termijn, gevolgd door de vice-premiers Zalm (VVD) en De Graaf (D66). Daarna leggen de overige dertien ministers de eed of belofte af in volgorde van ouderdom van de portefeuilles.

Aansluitend presenteert de nieuwe regering voor de traditionele foto, bij goed weer op het bordes, bij regen in de vestibule van Huis ten Bosch. De ministers hebben na het fotomoment nog een informeel samenzijn met de koningin. De staatssecretarissen worden later op de middag in aanwezigheid van de koningin en Balkenende beëdigd, maar presenteren zich niet op het bordes.

Na de beëdiging gaan Balkenende en de andere ministers naar hun nieuwe werkplek. Daar krijgen ze de portefeuilles officieel overgedragen, wat door het grote aantal 'zittenblijvers' een overbodig tafereel is.

Woensdag is waarschijnlijk de eerste ministerraad onder leiding van Balkenende in de Trêveszaal. Wellicht buigt het nieuwe kabinet zich dan al een eerste keer over de regeringsverklaring, waarmee het zich over een aantal weken aan het parlement presenteert.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden