Nieuw industriebeleid Verhagen 'niet nieuw'

Amsterdam -Het nieuwe industriebeleid van minister Verhagen van Economische Zaken krijgt kritiek van hoogleraren innovatiebeleid. Ze zien niets nieuws in het gericht steunen van negen economische 'topsectoren'. Reden is dat het kabinet geen nieuw geld voor dit beleid uittrekt.


Feitelijk gaat er volgens de wetenschappers zelfs minder geld naar het industriebeleid, omdat er een eind komt aan het met aardgasbaten financieren van wetenschappelijk onderzoek voor het bedrijfsleven.


Verhagen wil negen exportgerichte sectoren - hightech, energie, life-science, creatieve industrie, logistiek, chemie, waterbouw, landbouw en tuinbouw - financieel ondersteunen met, na 2015, 1,5 miljard euro per jaar. 'Een beetje schuiven met bestaande potjes', is de typering van Dany Jacobs, bijzonder hoogleraar industriële ontwikkeling en innovatiebeleid aan de Universiteit van Amsterdam.


'Een sigaar uit eigen doos', vindt professor Jos Engelen. Hij leidt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) dat van Verhagen de helft van zijn onderzoeksbudget van 300 miljoen euro beschikbaar moet stellen aan onderzoek voor de negen economische topsectoren. 'Dat doen we namelijk al ruimschoots', zegt Engelen.


Hoogleraar innovatiebeleid Bart Nooteboom van de Universiteit van Tilburg heeft kritiek op het überhaupt aanwijzen en aldus afbakenen van economische sectoren waarin Nederland sterk is. 'Als ze toch al succes hebben, waarom zou je ze dan nog steunen?', vraagt Nooteboom zich af. Anders dan het kabinet gelooft hij dat innovaties altijd van buitenstaanders komen en zich in hun toepasbaarheid nooit tot één afgebakende sector beperken.


Hoogleraar Jacobs ziet Verhagen 'enorme ambities verkopen als grootse plannen, zonder dat er geld voor is' - een patroon dat hij ook waarnam in de werkwijze van het kabinet-Rutte. 'Denk aan de drieduizend politiemensen die erbij zouden komen. Daarbij ging het om het terugdraaien van de beslissing om het politiekorps met drieduizend agenten te verminderen. Retoriek, dat is dit nieuwe industriebeleid.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden