Nieuw in Wilders' repertoire: de nepfoto

De PVV-leider zette een gemanipuleerde foto van Pechtold omringd door 'Hamas-terroristen' online. En hekelde daarna de verontwaardiging.

De bewerkte foto die Geert Wilders (PVV) op Twitter verstuurde naar zijn volgers. Beeld
De bewerkte foto die Geert Wilders (PVV) op Twitter verstuurde naar zijn volgers.Beeld

'Geert is ons reclamebureau', zei PVV-Kamerlid Fleur Agema recent nog in De Telegraaf. Andere partijen mogen marketingexperts inhuren, bij de armlastige PVV is het Wilders zelf die onophoudelijk free publicity genereert. Voormalige medewerkers zeggen allemaal hetzelfde: de PVV-leider is altijd op zoek naar een 'nieuwsmomentje'.

Gisteren was het weer raak. De PVV-leider, die eerder ophef veroorzaakte door een foto van Angela Merkel met bebloede handen op Twitter te zetten, gebruikte nu een gemanipuleerde foto om Alexander Pechtold af te schilderen als iemand die op den duur de sharia wil invoeren in Amsterdam.

Op de foto, die al jaren op internet circuleert, is te zien hoe de D66-leider wordt omringd door mannen die plakkaten omhooghouden met teksten als 'Islam will dominate the world' en 'Sharia for the Netherlands'. Een nepgebeurtenis. Het hoofd van Pechtold is geplakt op het hoofd van iemand die in 2009 demonstreerde tegen een beoogd bezoek van Wilders aan Londen.

De tekst van Wilders bij de nepfoto: 'D66 wil Amsterdam afsplitsen als de verkiezingsuitslag tegenvalt. Pechtold demonstreert met Hamas-terroristen. Is dit de volgende stap?'

Felle reacties

De PVV-leider reageerde daarmee op een uitlating die D66-wethouder Simone Kukenheim zaterdag tijdens een nieuwjaarsreceptie deed. 'De komst van Wilders als premier of minister mag nog nooit zo dichtbij zijn geweest, dat geldt dan ook voor de oprichting van de republiek Amsterdam', zei Kukenheim daar.

Volgens de wethouder wilde ze met die uitspraak duidelijk maken dat Amsterdam altijd zal openstaan voor alle nationaliteiten. 'Amsterdam is een verantwoordelijke hoofdstad en zal dat altijd blijven', verduidelijkte ze maandag in Het Parool.

Wilders had zijn 'nieuwsmomentje' toen alweer te pakken. Geen enkel medium kon zijn provocerende tweet met nepfoto negeren, ook omdat de rivalen van Wilders meteen in het geweer kwamen. Jesse Klaver noemde de tweet 'onverantwoord en laag': 'Wie nepnieuws tweet, gooit de eigen geloofwaardigheid te grabbel.' 'Delete your account', twitterde vicepremier Lodewijk Asscher.

De felle reacties passen in de huidige campagne: linkse partijen waarschuwen al langer dat Wilders in Nederland hetzelfde kan veroorzaken als Donald Trump in de VS. Zo hopen ze ook hun kiezers te mobiliseren om op 15 maart naar de stembus te gaan.

Pechtold reageerde gisteren in eerste instantie nog onderkoeld op het 'creatief knip- en plakwerk' van Wilders ('helaas waren de neonazi's bij zijn manifestatie niet gefotoshopt!'), maar daarna sprak hij toch van 'venijnige ophitsing'. De D66-leider vreest dat PVV-aanhangers op verkeerde ideeën kunnen komen, ook omdat niet iedereen op Twitter doorhad dat het om een nepfoto ging.

Pechtold is bovendien al eerder slachtoffer geweest van ernstige dreigementen. 'Ik stond twee maanden geleden nog te getuigen voor de rechter omdat een PVV-supporter mij met de dood bedreigde', merkte hij op.

De originele foto van de demonstratie. Beeld getty
De originele foto van de demonstratie.Beeld getty

Nepberichten

De bezorgdheid van de D66-leider komt niet uit de lucht vallen. Nepberichten kunnen ernstige gevolgen hebben, bleek eerder in de VS. Een man die eind vorig jaar het vuur opende in een pizzeria in Washington zei later dat hij tot zijn daad was gekomen door een nepbericht over een kinderpornonetwerk dat medestanders van Hillary Clinton daar zouden leiden.

Pechtold, die gisteren nog nadacht over een eventuele aangifte tegen Wilders, riep de PVV-leider op de tweet terug te nemen. 'Wilders kan ook zelf een keer zeggen: de vorige tweet was minder geslaagd. Het zou hem sieren en het zou hem sterker maken.'

Het tegenovergestelde gebeurde. Wilders stuurde een bericht door over een Hamas-sympathisant die vorige week bij een demonstratie tegen Donald Trump in Den Haag zou zijn geweest. Net als Asscher en Klaver was ook Pechtold bij die manifestatie aanwezig. Wilders vindt dat de D66-leider daarom niet moet zeuren over de nepfoto. 'Hou op met klagen, dramaqueen', schreef hij op Twitter. 'Je stond zelf te demonstreren tussen Palestijnse vlaggen, AFA-activisten en Hamas-vriendjes.'

Verdediging

Andere PVV'ers kozen weer een andere verdediging. 'De foto is al sinds 2009 openbaar en nu opeens heeft Pechtold er moeite mee', twitterde PVV-senator Gabriëlle Popken. Dat de foto nep is, bleef in beide gevallen onvermeld.

Wilders zal vooral vaststellen dat hij met één tweet weer een campagnedag domineerde. De grote verontwaardiging neemt het eenmansreclamebureau van de PVV op de koop toe, zeker als die komt van politici die bij zijn achterban toch ongeliefd zijn.

De foto was nep, de aandacht niet.

Lees ook

Het is vechten om een plek in de politieke arena
Hoe staat het met de verkiezingscampagnes? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden