Nieuw in Europa? Deze apps helpen u op weg

Mobiele telefoons vormen een belangrijk middel voor vluchtelingen die Europa zijn binnengekomen - of ze nu wachten voor een Kroatische grensovergang of verblijven op een Nederlandse opvanglocatie. Vaak is het zo'n beetje het enige wat ze bij zich hebben. Afgezien van voor de hand liggende diensten als WhatsApp, Facebook en Viber kunnen ze gebruikmaken van een toenemend aanbod aan apps, webapplicaties en onlinediensten die de afgelopen tijd zijn ontwikkeld. Een overzicht, inclusief apps waarmee autochtonen vluchtelingen kunnen steunen.

Nina Kov, een van de bedenkers van de InfoAid-app voor vluchtelingen in Hongarije. Beeld afp

Share the Meal

De app Share the Meal is ontwikkeld door de Verenigde Naties en bedoeld om het makkelijker te maken geld te doneren voor voedselhulp aan vluchtelingen uit Syrië. Er kunnen donaties van 40 cent tot 146 euro mee worden gemaakt. Een kind kan volgens de VN namelijk voor 40 eurocent een hele dag eten krijgen. Dat is dus 146 euro per jaar. De VN hoopt met de opbrengst van de app 20.000 Syrische kinderen in Jordanië een jaar lang van eten te kunnen voorzien.

Geld storten kan met een creditcard of via online betaaldienst PayPal. Het geld dat met de app wordt opgehaald, wordt gebruikt voor het voedselprogramma van de VN in de buurlanden van Syrië. De app is beschikbaar voor iPhones en Android-telefoons.

App Store
Google Play
Amazon

Een smartphone kan ook dienst doen als spiegel, zoals voor deze man aan de grens tussen Hongarije en Oostenrijk. Beeld afp

Voor internettoegang zetten vrijwilligers soms zelf een wifi-netwerk op door hun routers met elkaar te verbinden, zoals bijvoorbeeld in het Duitse Gauting. Vluchtelingen in de buurt kunnen daar dan gratis gebruik van maken. In Kroatië lopen vrijwilligers rond met wifi-hotspots in hun rugzak.

Refunite

Het online platform Refunite, bedoeld om zoekgeraakte familieleden terug te vinden, bestaat al sinds 2008. Het werd opgericht door de Deense broers David en Christopher Mikkelsen. Tijdens het maken van een documentaire ontmoetten zij een 17-jarige vluchteling uit Afghanistan die zijn familie was kwijtgeraakt. Toen ze hem probeerden te helpen kwamen ze erachter dat er geen online diensten waren die de verschillende data en instellingen aan elkaar koppelde. En dus maakten ze zelf een systeem die precies dat doet. Refunite heeft inmiddels ruim 400 duizend gebruikers die anoniem zijn geregistreerd.

Vluchtelingen die een geliefde of familielid zoeken, kunnen de hulp van Refunite inschakelen. Ze krijgen dan vragen over specifieke gegevens die mogelijk in de database van de dienst voorkomen, zoals hun geboortestad of de naam van een leraar die ze hadden. Mogelijke matches worden getoond met behulp van tekstberichten, een website of een hotline. De app is ook te gebruiken met minder geavanceerde telefoons: de gevraagde informatie kan ook per SMS worden geleverd.

Beeld Refunite

Gherbetna

Ook de app Gherbetna bestond al voor de huidige vluchtelingencrisis in Europa volop losbarstte. De app is bedoeld voor Syrische vluchtelingen die proberen om in Turkije een nieuw bestaan op te bouwen. Gherbetna (vrij vertaald: 'anders zijn, eenzaamheid') werd vorig jaar gelanceerd door de 25-jarige software-ontwikkelaar Mojahed Akil, die ooit zelf een Syrische vluchteling in Turkije was. Hij was destijds een van de weinigenm en had niemand om om advies te vragen, zei hij in een interview met BuzzFeed News.

Zijn populaire app is opgedeeld in verschillende secties, variërend van beschikbare vacatures tot lijsten met Syrische winkels, handige diensten in de buurt en een berichtendienst voor vragen over specifieke benodigdheden. Ook een uitleg over hoe de Turkse bureaucratie werkt ontbreekt niet.

Google Play

Beeld Google Play

InfoAid

Voor veel vluchtelingen die gestrand zijn bij de gesloten Hongaarse grens heeft de gratis app InfoAid zijn dienst al bewezen. De app is het geestelijk kind van een Hongaars stel dat ontevreden is over de informatie die door de lokale overheden wordt verstrekt. In verschillende talen biedt InfoAid informatie over de lange reis en nuttige overlevingstips. Welke paddestoelen zijn giftig? Word je gecontroleerd als je bij de Duitse grens komt? Hoe kom je aan treinkaartjes? De app wordt bijgehouden door een groep vrijwilligers uit Hongarije. Het is ook mogelijk om pushnotificaties te ontvangen.

InfoAid ondersteunt Arabisch, Urdu, Pastun, Farsi, Engels en Hongaars, maar het is de bedoeling dat er meer talen worden toegevoegd. De app is inmiddels ruim duizend keer gedownload.

Beeld Google Play

Where 2 Help

Where 2 Help is de winnaar van een hackaton die eerder deze maand in Wenen werd gehouden. Bij deze bijeenkomsten nemen teams van software- en websiteontwikkelaars het tegen elkaar op om in beperkte tijd de beste tool of app over een bepaald thema te maken. Deze hackathon draaide om de vluchtelingencrisis. Where 2 Help is een app die zich richt op hulpverleners in Oostenrijk, die met één druk op de knop kunnen aangeven waar ze zich bevinden en die vervolgens te zien krijgen waar hun hulp het meest nodig is.

Refugee Connect
Op de tweede plaats in de hackathon eindigde Refugee Connect. Een app waarmee vluchtelingen in Oostenrijk hun telefoon als een soort walkie-talkie kunnen gebruiken om eenvoudig contact te leggen met andere vluchtelingen en hulpverleners. Vooral handig op het platteland, waar het vaak lastiger is om contact te leggen dan in de grote stad.
Lees meer over deze diensten bij Newsweek.

Vluchtelingen bij een grensovergang tussen Slovenië en Oostenrijk. Beeld epa

Duolingo

De gelauwerde taalcursus-app Duolingo (in 2013 nog door Apple uitgeroepen tot iPhone app van het jaar en recentelijk pompte Google er nog eens 45 miljoen dollar in) kan in dit overzicht niet ontbreken. Het aantal downloads van de Engels-naar-Nederlands-versie van de app vertoont sinds deze zomer een piek. En dat zou best eens met het grote aantal asielzoekers in ons land te maken kunnen hebben, zei Annemiek Bots van Vluchtelingenwerk Nederland onlangs in de Volkskrant. 'Het is een laagdrempelige manier om al in de noodopvang wat Nederlandse zinnetjes te leren.'

App Store
Google Play

RefuChat
Een andere laagdrempelige vertaalapp is RefuChat, voor vertalingen van woorden en zinnetjes tussen Engels, Duits, Arabisch en Farsi. De app ondersteunt spraakbesturing.

App Store
Google Play

Beeld App Store

Welcome-App Dresden

Duitsland is voor veel vluchtelingen de eindbestemming. Een ondernemer uit de Oost-Duitse stad Dresden, waar veel vluchtelingen worden opgevangen, lanceerde afgelopen zomer een app die asielzoekers helpt zich door de Duitse bureaucratie heen te worstelen en zich in Dresden te settelen. Welcome-App Dresden is ook een antwoord op de vreemdelingenhaat die de stad de laatste maanden in zijn greep houdt. De app geeft in het Duits en in het Arabisch juridisch advies, bevat informatie over waar vluchtelingen zich voor welke zaken kunnen melden, en biedt relevante contactgegevens. Op termijn hoopt de app ook buiten Dresden te opereren.

App Store
Google Play

Beeld Google Play
Asielopvang in Dresden Beeld ap

Refugee Emojis Keyboard

Creatief bureau Superheroes lanceerde een week geleden de app Refugee Emojis Keyboard. Die laat gebruikers berichten verzenden met daarin een kleine afbeelding die een behoefte van de vluchtelingen wereldwijd verbeeldt. Het zijn veelal voorwerpen als een muts, een deken, een stuk zeep of een tampon, maar er zijn ook icoontjes die twee elkaar omhelzende figuurtjes of een luisterend oor verbeelden. Het virtuele toetsenbord bestaat uit 36 van deze plaatjes.

De twee euro die het downloaden van de app kost, gaat naar Artsen Zonder Grenzen, die het gebruikt voor de ondersteuning van het vluchtelingenwerk wereldwijd. 'We hopen dat de app mensen nog bewuster maakt van de moeilijkheden die veel vluchtelingen ondervinden', aldus adjunct-directeur Katrien Coppens van Artsen Zonder Grenzen.

App Store
Google Play

Beeld App Store

Crisis Info Hub

Crisis Info Hub is een site die door Google in het leven is geroepen, in samenwerking met verschillende hulporganisaties, die de informatie zelf plaatsen. Het gaat om gegevens over waar vluchtelingen zich kunnen registreren, waar medische hulp te vinden is en hoe ze eventueel transport kunnen regelen.

Wat de site bijzonder maakt ten opzichte van veel andere initiatieven, is dat Crisis Info Hub zo is gemaakt dat het - volgens Google in elk geval - de accu spaart. Vandaar het sobere uiterlijk van de site, met witte letters op een zwarte achtergrond.

Beeld Google

Refugee Buddy App

Eind november komt het Rode Kruis met de Refugee Buddy App. Die is ontwikkeld in samenwerking met COA, VluchtelingenWerk Nederland en vluchtelingen zelf, en biedt informatie voor vluchtelingen die pas in Nederland zijn aangekomen. De app biedt ondermeer gegevens over de asielprocedure, een overzicht van faciliteiten in de buurt (supermarkten, apotheken, moskees) en informatie over verkeer en vervoer. Een vrijwillige redactie verzorgt de nieuwsvoorziening.

De app is een aanvulling op de huidige noodhulpactiviteiten van het Rode Kruis aan vluchtelingen in Nederland, zo laat de organisatie weten. De app zal in het Arabisch, Frans en Engels in de verschillende appwinkels te vinden zijn.

Beeld Rode Kruis
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden