Nieuw ideëel restaurantketen The Colour Kitchen

Om de diversiteit van de samenleving beter te vertalen, wordt een nieuw restaurantketen opgericht onder de naam The Colour Kitchen....

ANP

Initiatiefnemers van het ideële concept zijn Loek Beeren, die onder meer de restaurants Flo en Fifteen opzette, Frits Pannekoek, eigenaar van de horeca-adviesgroep Vijverborgh, Ben van Beurten, voormalig chef-kok bij restaurant Fifteen en Geerd Schlangen, directeur van Bex Communicatie. Het eerste restaurant openen zij medio december in de Jan Evertsenstraat in Amsterdam. Daarna willen ze elk jaar een nieuw restaurant openen, mogelijk ook in het buitenland.

ROC
In totaal gaan er twintig mensen werken in de keuken, restaurant en achter de bar. Jaarlijks worden in The Colour Kitchen dertig leerlingen - vijftien per keer - van onder meer het opleidingscentrum ROC gestationeerd. Zij krijgen een stageplaats aangeboden om wellicht door te stromen naar de andere restaurants. Het nieuwe opleidingsprogramma, waarin meer tijd is ingeruimd voor verdieping van de vakken, is ontwikkeld met het ROC.

Belangrijk onderdeel van het concept is het maatschappelijk-culturele onderdeel. The Colour Kitchen wil een bijdrage leveren aan de integratie door de diversiteit aan culturen te vertalen in de keuken en de bediening. In de keuken moet dat leiden tot bijzondere gerechten uit de verschillende culturen die Nederland rijk is. ‘Hoe meer mensen uit de verschillende culturen, hoe kleurrijker ons restaurant en het eten’, zegt chef-kok Van Beurten.

Voor de verschillende initiatiefnemers is restaurant Fifteen en grondlegger Jamie Oliver de inspiratiebron. ‘Zeker voor mij’, zegt Beeren. ‘Hij heeft laten zien dat het mogelijk is met leerlingen te werken in een professioneel restaurant met ideële doelstellingen.’ Ook al gaat het bij The Colour Kitchen niet om kansarme jongeren, de moeilijkheid in dit concept zit ‘m onder andere in het samensmelten van de verschillende culturen.

Colour bites
Het restaurant zelf heeft een open keuken, waar mensen onder andere aan het werkblad van de chef-kok kunnen eten. Aan de andere kant komt een speciale leerkeuken waar de leerlingen worden begeleid. Daar worden ook workshops gegeven. Het eetgedeelte bestaat uit een lange tafel met hoge zittingen onder de naam ‘Join & Meet’. ‘Daar serveren we gerechten om te delen, colour bites’, aldus Van Beurten. Onder de naam ‘Celebrating!’ is er ook een wat chiquer gedeelte waar de mensen comfortabeler zitten aan een linnen gedekte tafel.

The Colour Kitchen bestaat uit een holding en stichting. ‘Vanuit de holding wordt 15 procent van de winst in de stichting gestopt. Deze beheert het fonds dat nodig is om de vergoedingen aan de leerlingen te betalen. Daarnaast gaat 1,5 procent van de omzet van de verschillende vestigingen ook naar de stichting’, licht Schlangen toe. Verder wil de stichting werken met sponsoring, charity en subsidies.

Internationaal
In de toekomst wil The Colour Kitchen uitgroeien tot een internationaal merk waarin de initiatiefnemers ook merchandising niet schuwen, maar ook denken aan kookboeken, een magazine, tv-programma ‘en wellicht een reisprogramma’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden