Nieuw hoofdstuk in militaire geschiedenis: China betrekt eerste buitenlandse basis

Chinese troepen zijn voor het eerst in de geschiedenis van de Volksrepubliek op weg naar een Chinese militaire basis in het buitenland: twee schepen vol mariniers en ander legerpersoneel zijn gisteren uitgevaren naar hun nieuwe thuishaven in het Oost-Afrikaanse land Djibouti.

Militair personeel van het Chinese leger eerder deze maand bij de presentatie van een vliegdekschip. Beeld epa
Militair personeel van het Chinese leger eerder deze maand bij de presentatie van een vliegdekschip.Beeld epa

Het andere Aziatische zwaargewicht India kijkt argwanend toe hoe China met een eigen legerbasis in de Hoorn van Afrika zijn overwicht in het noord-westelijke gedeelte van de Indische Oceaan versterkt. Dat is de zogenaamde Parelketting-strategie: China initieert militaire samenwerking middels havens en maritieme infrastructuur in Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh en Myanmar.

India vindt die Chinese ketting nogal verstikkend, vooral omdat China goed bevriend is met India's aartsvijand Pakistan. Peking heeft daar volgens hardnekkige geruchten ook plannen voor een basis. India verdenkt Pakistan en China ervan dat hun alliantie gebaseerd is op het gedeelde gevoel dat India klein moet worden gehouden. Alleen daarom al is India niet geporteerd van nog meer militaire invloed van het Chinese leger. Recent liepen bovendien de militaire spanningen op in het Chinees-Indiase grensgebied in de Himalaya, waar beide landen twisten om een stukje land.

Vrede

De expansie van het Volksbevrijdingsleger met een logistieke basis in Afrika dient volgens het Chinese persbureau Xinhua 'slechts de vrede'. De basis is bovendien nodig voor de bevoorrading van de 2400 blauwhelmen waarmee China een bescheiden bijdrage aan vredesmissies in Afrika levert. China doet ook mee aan internationale patrouilles tegen piraten voor de Somalische kust.

Toen China in 2015 voor het eerst blauwhelmen naar Soedan stuurde, was het Volksbevrijdingsleger een grote onbekende in het veld van internationale vredesoperaties. Destijds begonnen de Chinezen ook mogelijkheden te verkennen zich permanent te vestigen in Djibouti. Japan, Frankrijk en de Verenigde Staten hebben daar al militaire faciliteiten.

Het is nog onduidelijk wanneer de basis operationeel wordt. Het Volksbevrijdingsleger heeft weliswaar een fikse moderniseringsslag achter de rug, maar met name de Chinese marine kan zich nog lang niet meten met die van de Verenigde Staten of Japan.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Commerciële belangen

Al is het officiële doel 'logistieke ondersteuning' en heet het een 'veiligheidsbasis', het gaat wel degelijk om een militaire operatie, aldus de populaire tabloid Global Times in zijn commentaar. "We stationeren daar troepen. Het is geen commercieel bevoorradingspunt. (...) Maar het gaat niet om de wereld beheersen." China gaat slechts 'China beschermen', aldus de krant.

De militaire basis, op een strategisch punt in de buurt van een van de drukste scheepsroutes ter wereld, moet Chinese commerciële belangen veiligstellen. Staatsbedrijven hebben grote belangen in onrustige gebieden in het Midden-Oosten en Afrika, zoals in de olie-industrie in Soedan. De basis gaat een rol spelen bij het bewaken van Chinese projecten en desnoods worden de militairen ingezet bij de evacuatie van Chinees personeel, zoals in 2011 in Libie en recent bij onlusten in Jemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden