Nieuw hoofdstuk in bekoelde verhouding: Saoedische kroonprins noemt Iraanse leider 'de nieuwe Hitler'

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman heeft in een groot interview met The New York Times hard uitgehaald naar ayatollah Ali Khamenei, de geestelijk leider van Iran. Hij noemde hem 'de nieuwe Hitler in het Midden-Oosten'.

De Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman. Beeld null
De Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman.

Het soennitische koninkrijk Saudi-Arabië en de sjiitische theocratie Iran zijn gezworen vijanden in de conflictrijke regio. 'Maar we hebben van Europa geleerd dat verzoening niet werkt. We willen niet dat de nieuwe Hitler in Iran in het Midden-Oosten herhaalt wat in Europa is gebeurd', aldus de machtige Bin Salman (32).

Hij acht het nodig paal en perk te stellen aan de expansiedrift van Khamenei. Deze maakt, mede door de rivaliteit en gebrekkige samenwerking in de soennitische wereld, nu indirect de dienst uit in vier Arabische hoofdsteden: Damascus, Sanaa, Bagdad en Beiroet.

De uitspraak van Salman zal de toch al gespannen verhouding tussen Iran en Saoedi-Arabië geen goed doen. Een van de redenen van de aangewakkerde rivaliteit is de twee jaar durende oorlog in Jemen. De sjiitische Houthi-rebellen krijgen steun vanuit Iran, terwijl Saoedi-Arabië op hans is van regeringsgezinde troepen.

Ook de dreigende politieke crisis in Libanon zorgt voor spanningen. Premier Hariri kondigde begin deze maand vanuit de Saoedische hoofdstad Riyad aan dat hij wilde aftreden; volgens sjiitische groeperingen werd hij hiertoe gedwongen. Inmiddels is Hariri teruggekeerd naar zijn thuisland en is hij op zijn beslissing teruggekomen.

Hervormingen

Kroonprins Bin Salman heeft recent uitgebreide bevoegdheden gekregen van zijn vader, de bejaarde koning Salman. Hij heeft de taak gekregen de economie, die vrijwel uitsluitend op olie drijft, drastisch te hervormen en maatschappelijke hervormingen in te voeren. Zo hief de regering onlangs het verbod voor vrouwen om auto te rijden op. Ook kondigde Bin Salman aan dat Saoedi-Arabië zal terugkeren naar een gematigde vorm van de islam, die 'openstaat voor de wereld en alle religies'.

De regering heeft de macht van de gevreesde religieuze politie al aan banden gelegd: zij mag geen arrestaties meer verrichten. De afgelopen maanden zijn ook verscheidene ultraconservatieve geestelijken, die altijd een enorme invloed in het land hebben gehad, buitenspel gezet.

Tegelijkertijd stelt het Saoedische bewind zich op buitenlands terrein harder op, zeker als het gaat om tegenwicht te bieden aan de toenemende invloed van het sjiitische Iran in de regio.

Het geflirt dat de Saoedi's liever geheim willen houden
Één ding brengt Saoedi-Arabië en Israël samen: Iran als gemeenschappelijke vijand. Sinds de komst in Riyad van de ambitieuze kroonprins Mohammad bin Salman tasten de twee staten elkaar af over nauwere samenwerking.

Hariri treedt toch niet af als premier Libanon
De Libanese premier Saad Hariri, die eerder vanuit Saoedi-Arabië zijn aftreden bekendmaakte, is na twee weken van omzwervingen weer thuis, met verrassend nieuws: vooralsnog treedt hij toch niet af.

In Saoedi-Arabië grijpt de kroonprins naar de macht en dat baart mij zorgen
New York Times-columnist Thomas Friedman juicht de veranderingen in Saoedi-Arabië toe, maar maakt zich ook grote zorgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden