Nieuw geweld in M-Oosten na relatieve rust

Na drie weken van relatieve rust is in de Palestijnse gebieden voor de derde achtereenvolgende dag het geweld opgelaaid, waarbij een dode is gevallen....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

De Palestijnse Autoriteit staat onder toenemende interne druk door de arrestatie van Ahmed Saadat, de leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). 'De PA koerst hiermee af op een confrontatie met alle nationale en islamitische facties', zei een PFLP-woordvoerder.

De Palestijnse leider, Yasser Arafat, zou vertegenwoordigers van het Volksfront hebben gezegd dat Saadat 'twee dagen de gast is van de PA'.

Voor de Israëlische tv verklaarde hij dat Saadat de PA moest helpen bij het vinden van de moordenaar van de minister van Toerisme Zeevi, die oktober vorig jaar werd gedood.

Israël zegt de arrestatie niet te vertrouwen. 'Ik geloof het pas als ik hem achter tralies zie,' zei een woordvoerder voor premier Ariel Sharon. De VS hebben de arrestatie van Saadat als een stap in de goede richting getypeerd en ze riepen gisteren president Arafat door te gaan met optreden tegen terroristen.

Het schietincident gisteren had plaats ten zuiden van de Palestijnse stad Jenin. Een Arab-Israëlische man werd dood aangetroffen in zijn auto met een Israëlisch nummerbord. Omdat het gaat om een Arabische man onderzoekt de politie of er sprake is van een joodse wraakoefening.

De actie lijkt voorlopig echter meer op de aanslagen van de voorgaande dagen door de Al-Aqsa martelaarsbrigades van de Fatah-beweging. De Al-Aqsabrigades hebben, behalve dit incident, al twee burgers en een soldaat gedood als vergelding voor de dood van een van hun leiders, Raed Karmi, bij een explosie in Tulkarem eerder deze week. Het oplaaiende geweld heeft bijgedragen aan het uitstel van de missie van de Amerikaanse gezant, Anthony Zinni, die komend weekeinde naar de regio zou terugkeren.

Van Palestijnse kant wordt gezegd dat de regering-Sharon het geweld laat escaleren zodra er weer een kans is op diplomatieke vooruitgang. Israëlische commentatoren wijzen er op dat de huidige geweldsspiraal te verwachten was na de dood van Karmi.

Vrijwel iedere keer als Israël een aanslag uitvoert op Palestijnse militanten leidt dat tot een escalatie in de Palestijnse gebieden en zelfmoordaanvallen in Israël, aldus de commentatoren.

Premier Sharon gaf eerder deze week openlijk toe dat hij niet verwacht ooit op een realistische basis met de Palestijnen te zullen onderhandelen. 'Arafat heeft het aanbod van Barak in Camp David verworpen. Dat ging veel verder dan iedere andere Israëlische premier wilde gaan, zeker veel verder dan ik wil gaan. Dus waar valt er dan nog over te praten?'

Volgens de Palestijnen is het duidelijk dat de afwezigheid van een diplomatiek alternatief en het uitblijven van een versoepeling van de Israëlische maatregelen tijdens drie weken relatieve rust verantwoordelijk zijn voor het falen van het bestand. Sharon heeft er volgens de Palestijnen belang bij om het geweld op een laag niveau in stand te houden zodat hij geen concessies hoeft te doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden