Nieuw: gekweekte vis die deugt

Naast duurzaam gevangen vis met het logo van de Marine Stewardship Council (MSC) is er nu ook verantwoord gekweekte vis. In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is maandag het Aquaculture Stewardship Council-label gelanceerd, een wereldwijd keurmerk voor kweekvis die is geproduceerd met respect voor mens en milieu.

AMSTERDAM - Tilapia uit Indonesië met het ASC-logo ligt vanaf deze week in Nederlandse supermarkten. Andere populaire kweekvissoorten en schaaldieren zoals pangasius, venusschelpen, mosselen en oesters volgen later.


Kweekvis is de laatste jaren sterk in opmars, het is de snelst groeiende voedselsector ter wereld. Per jaar wordt wereldwijd ongeveer 150 miljoen ton vis opgehaald. Hiervan is 90 miljoen ton gevangen wilde vis, 60 miljoen ton is kweekvis. Verwacht wordt dat in 2018 kweekvis de wilde vangst overtreft. De productie van kweekvis stijgt jaarlijks met 8 à 9 procent, de wilde vangst groeit al jaren niet meer. Ruim driekwart van de visbestanden in de wereld is overbevist.


Kweekvis komt voor het grootste deel, 90 procent, uit Azië, waar ook de consumptie het hoogst is. Daarnaast is Europa een belangrijke afzetmarkt. Zoetwatervissen als tilapia en pangasius zijn veel gekweekte vissen. In kustgebieden van Zuidoost- Azië worden ook veel tropische garnalen gekweekt.


De snelle groei bezorgt het milieu grote problemen. Viskwekerijen vervuilen het water en gebruiken op grote schaal antibiotica. Vooral mangrovebossen langs de kust lijden onder de kweek van garnalen. Volgens het Wereld Natuur Fonds is sinds de jaren tachtig eenvijfde van alle mangrovebos in de wereld verdwenen, vooral door viskweek. Dat gaat sneller dan de afbraak van het regenwoud, aldus directeur Johan van Gronden.


Het ASC-logo is een zusje van het MSC (Marine Stewardship Council)- keurmerk dat al sinds 1997 bestaat voor wilde vis. De criteria zijn opgesteld in samenspraak met het WNF. Viskwekerijen die het ASC-logo op hun producten willen zetten, moeten de natuurlijke omgeving ontzien, geen bedreiging vormen voor wilde vissoorten en verantwoord omgaan met antibiotica. Kinderarbeid is verboden en werknemers hebben recht op fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Op naleving wordt toegezien door een onafhankelijke instantie.


De groei van de wereldbevolking is een van de motoren achter de snelle groei van de kweekvis. Daardoor stijgt de vraag naar dierlijke eiwitten. Viskweek is geen één op één alternatief voor wilde vis. Eenderde van de wilde visvangst wordt gebruikt voor de productie van vismeel en visolie. Dat wordt vooral aan kweekvissen gevoerd, met name zalm. Viskwekers proberen hun vissen steeds meer een vegetarisch dieet voor te zetten.


Nederlandse supermarkten beloofden vijf jaar geleden dat ze vanaf 2011 alleen nog duurzame vis in het schap zouden leggen. Die belofte zijn ze niet helemaal nagekomen. Vorig jaar stond het aandeel duurzame vis in de supermarkt op 85 procent.


Tilapia, een weinig kieskeurige vis die van warm water houdt

Vanaf deze week ligt in Nederlandse supermarkten gekweekte tilapia met het duurzame ASC-keurmerk. Volgens de VN-landbouworganisatie FAO is tilapia de tweede belangrijkste kweekvis ter wereld na karper. De vis wordt in meer dan honderd landen gekweekt, de wereldproductie bedraagt ruim 2,5 miljoen ton.

Tilapia is een tropische vis die oorspronkelijk uit Afrika (de Nijl) komt. Sinds de jaren zeventig is de kweek enorm toegenomen. Tilapia is gemakkelijk dicht op elkaar te kweken en stelt geen hoge eisen aan de kwaliteit van het water, als dat maar warmer is dan 20 graden. In België wordt tilapia gekweekt in het warme koelwater van de kerncentrale van Tihange. De vis leeft vooral op een vegetarisch dieet.

De duurzame tilapia in Nederlandse supermarkten komt uit Indonesië, geproduceerd bij Regal Springs, een van de grootste tilapiakwekerijen ter wereld. Overigens is in Nederland een andere zoetwatervis populairder. Dat is pangasius. Foto ANP

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden