NieuwsBeschermingsmateriaal

Nieuw ‘full face snorkelmasker’ in gebruik in drie Nederlandse ziekenhuizen

Drie Nederlandse ziekenhuizen hebben een nieuw ‘snorkelmasker’ van de TU Delft in gebruik genomen. Het masker gaat over je hele gezicht, levert geen striemen op, biedt meer ademruimte en kan worden hergebruikt.

Ellen de Visser
IC arts Alex Gosselt van UMC Utrecht met het masker ter bescherming tegen het coronavirus bij het werk op de IC. Beeld Klaas Jan van der Weij
IC arts Alex Gosselt van UMC Utrecht met het masker ter bescherming tegen het coronavirus bij het werk op de IC.Beeld Klaas Jan van der Weij

Men neme een snorkelmasker uit de sportzaak en een luchtpomp met filter uit de lasindustrie, koppelt die aan elkaar en zie daar: een uitstekend alternatief voor de nog altijd schaarse mondmaskers op ic’s en covid-19-afdelingen. Zes weken geleden bedacht door een scheepsbouwer en een voormalig stuurman op de Holland-Amerikalijn die tientallen bedrijven wisten te mobiliseren die allemaal gratis meewerken. Deze maand wordt het gezichtsmasker-nieuwe-stijl in gebruik genomen door artsen en verpleegkundigen in het UMC Utrecht en twee andere ziekenhuizen.

Voor de Utrechtse intensivist Alex Gosselt zal dat een hoop extra comfort opleveren, zegt hij. De afgelopen maanden had hij striemen achter zijn oren van de strakke lusjes en drukplekken op zijn neus van het klipje waarmee hij het masker vast moest drukken, en daar ging dan nog een stukje tape overheen om te voorkomen dat er lucht ontsnapte die zijn spatbril besloeg.

Onlangs heeft Gosselt het snorkelmasker samen met een ic-verpleegkundige getest: het zit een stuk plezieriger, het biedt letterlijk meer ademruimte, en het valt simpel te desinfecteren, zodat het kan worden hergebruikt. Dat biedt meteen een tweede voordeel: ic’s en covid-afdelingen zijn grootverbruikers van maskers, en op deze manier komt er elders in de zorg meer beschermingsmateriaal beschikbaar. Zorgverzekeraar CZ is enthousiast en heeft besloten mee te gaan betalen.

De ontwikkeling van de maskers is een beetje een jongensboek geworden, vertelt Tim Lodder, voormalig stuurman en nu ondernemer in de maritieme sector. Toen hij half maart hoorde van het mondkapjes-probleem in de ziekenhuizen ging hij samen met Marc Derks op zoek naar een duurzame oplossing, met onderdelen die (om transportperikelen voor te blijven) gewoon uit Nederland zouden moeten komen. Ze kwamen op het idee om een snorkelmasker aan te sluiten op een luchtpomp die wordt gebruikt door lassers (een zogeheten PAPR) en die om het middel wordt gedragen. Ze lieten een 3D-geprint koppelstuk maken en kregen filters van een gespecialiseerd bedrijf. Resultaat: de pomp blaast gezuiverde lucht in het masker zodat daar positieve druk ontstaat en de virussen buiten worden gehouden.

Stichting Air-Wave.org

Nu, zes weken later, is stichting Air-Wave.org opgericht en werken ruim 25 bedrijven vrijwillig mee. ‘Het is geweldig om te zien dat de concurrentie die we normaal in het bedrijfsleven tegenkomen opzij is geschoven om dit mogelijk te maken’, zegt Lodder. Er is, zegt hij, inmiddels voor anderhalve ton geïnvesteerd aan materiaal, reiskosten en mankracht, maar slechts voor 8000 euro betaald, uit donaties. Lasbedrijven hebben een aantal luchtpompen uitgeleend of weggegeven, een taxibedrijf fungeert als koeriersdienst, een advocatenkantoor regelt pro deo het juridische werk.

Het masker is uitvoerig getest door onder meer de TU Delft en de Universiteit Twente: het beschermt goed tegen virusdeeltjes, de druk blijft hoog genoeg en er stapelen zich aan de binnenkant geen afvalstoffen op. Even dreigde de toepassing te verzanden in bureaucratie: het snorkelmasker-met-pomp is krachtens een Europese noodverordening voor covid-hulpmiddelen vrijgesteld van CE-markering (een bewijs dat het product voldoet aan de wettelijke eisen). Maar dat akkoord, zegt Lodder, is nog steeds niet binnen. De ziekenhuizen wilden dat niet afwachten: ook in Utrecht heeft de raad van bestuur zelf toestemming gegeven voor de aanschaf.

Lees ook

Het zwarte scenario dat niet uitkwam: waarom de verwachte piek van 2.400 coronapatiënten op de ic’s er bij lange na niet kwam
Al drie weken achter elkaar daalt het aantal coronapatiënten op de ic’s. Eind maart hielden experts nog rekening met een piek in mei. De piek is ook nog eens een stuk lager uitgevallen dan gevreesd. Is de lockdown effectiever dan verwacht?

Waar blijft toch de pil die covid-19 geneest?
Corona moet uitwoeden, heet het al snel: een virusziekte kun je niet genezen. Of wel? Achter de schermen is de zoektocht in volle gang naar een middel dat de ziekte nog een béétje in toom houdt. Misschien ligt het redmiddel zelfs al gewoon bij de apotheek. We peilen de stand van zaken, aan de hand van vier medicijnen.

Twee maanden werd hier gestreden tegen corona. Nu is het normale leven hervat
Zeven weken deed Volkskrant-journalist Willem Feenstra verslag vanuit ziekenhuis Amphia in Breda, waar op het oog het normale leven is hervat. Het slotakkoord.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden