Nieuw Front wacht oude taak: saneren

Het Surinaamse volk heeft bij de verkiezingen donderdag de 'oude politiek' een duidelijk mandaat gegeven: Suriname moet veranderen. Winnaar Nieuw Front moet daarvoor zorgen....

Suriname heeft zich uitgesproken tegen wanbeleid en voor verandering. Tot het laatst hielden president J. Wijdenbosch en zijn DNP 2000 echter rekening met een verrassing bij de verkiezingen van donderdag. Er werd vurig gehoopt op acht tot twaalf zetels, het werden er slechts twee. Hooggespannen verwachtingen waren er ook bij Desi Bouterses NDP.

Maar van de minimaal achttien zetels waarop werd gerekend, wellicht tegen beter weten in, werden er elf binnengehaald. Alleen de leiders van de Nieuw Front-oppositie bleken het uiteindelijk bij het rechte eind te hebben. De absolute meerderheid in het parlement van 51 zetels is in zicht en daarmee een stabiele regering voor vijf jaar.

Voor het eerst sinds 1987, toen Nieuw Front in de eerste verkiezingen na de coup van 1980 39 zetels won, heeft het Surinaamse volk de 'oude politiek' weer een duidelijk mandaat gegeven. In 1996 bleven president R. Venetiaan en parlementsvoorzitter J. Lachmon, na vijf jaar saneren, steken op 24 zetels. De gevolgen zijn bekend. Bouterses NDP, met zestien zetels toen de grootste partij, maakte van de situatie gebruik om de Nieuw Front-coalitie buitenspel te zetten.

Dat gevaar, waarmee Front-leiders de afgelopen weken weer rekening hielden, is nu uitgesloten. De Millennium Combinatie, waarin de NDP met twee partijen samenwerkt, kan nu met elf zetels geen krachtige vuist meer maken. De NDP haalde acht van die elf zetels binnen, een halvering van de aanhang. 'We hadden anders verwacht', zei een teleurgestelde Bouterse vrijdag. 'Onze prognoses waren anders.'

Toch was het resultaat van de NDP een verrassing. Want ondanks de ruzie met Wijdenbosch, is de Millennium Combinatie de tweede partij in het parlement geworden. Door zich vrijwel volledig te richten op het binnenland, wist Bouterse zich al bij voorbaat verzekerd van een respectabel aantal zetels. In Paramaribo, waar 17 zetels waren te winnen, kreeg Bouterse slechts twee zetels.

Zijn machtspositie in het parlement heeft de oud-bevelhebber hard nodig, zeker als hij op 30 juni in hoger beroep wordt veroordeeld in de CoPa-drugszaak. De 'Bouterse-kwestie' is slechts een van de vele problemen waarmee een Nieuw Front-regering zal worden geconfronteerd. Vooral als snel zal worden gepoogd de relatie met Nederland te herstellen. 'Een zekere moordenaar droomt dat hij belangrijk is', sprak beoogd president Venetiaan op de laatste dag van de verkiezingscampagne nogal fel over Bouterse.

In 1996 beloofde Venetiaan een onderzoek naar de decembermoorden van 1982, maar hij keerde niet meer terug in het presidentieel paleis. De vraag is hoe de nieuwe regering zal reageren op Nederlandse rechtshulpverzoeken, bijvoorbeeld als het Amsterdamse gerechtshof in juli besluit Bouterse te vervolgen voor de decembermoorden. Ook de slechte economische situatie en de hoge schuldenlast, veroorzaakt door Wijdenbosch, zullen de regering op de proef stellen.

Net als in 1991, toen Venetiaan het wanbeleid van de regering Kraag-Wijdenbosch teniet moest doen, zal ook de komende jaren flink gesaneerd moeten worden. De Surinaamse kiezer is hiervan goed doordrongen, zo bleek de laatste weken. Nederland eist bovendien goed beleid en bestuur als voorwaarde voor verstrekking van de resterende 600 miljoen gulden ontwikkelingshulp.

In Paramaribo wordt nu gehoopt dat de vier Front-partijen zo snel mogelijk een president kiezen, een regering vormen en aan de slag gaan.

En geen tijd verliezen met eindeloze besprekingen over verdeling van de ministersposten. 'Elke verandering is nog geen verbetering', zei een kiezer donderdag over het weer aan de macht komen van de 'oude politiek'. Voor Suriname valt te hopen dat dit cynisme nergens op gebaseerd is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden