Nieuw 'Foster' loopt wellicht 23 miljoen mis

De 23 miljoen euro die Foster Parents Plan krijgt van minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking kan volgend jaar weleens op de rekening worden gestort van een andere hulporganisatie....

Van onze verslaggeefster

De hulporganisatie verloor in minder dan een jaar meer dan 35 duizend leden. Onderzoek had uitgewezen dat de organisatie onzorgvuldig met het geld van donateurs omging.

Bovendien zette het inkomen van (de inmiddels opgestapte) interim-directeur Rolph Pagano kwaad bloed. Hij ontving maandelijks 18 duizend euro voor een driedaagse werkweek. Bij Ontwikkelingssamenwerking komen nog steeds telefoontjes van 'verontruste burgers' binnen over het salaris van Pagano.

De vijf medefinancieringsorganisaties Hivos, Icco, Novib, Cord aid en Plan Nederland krijgen in totaal tussen de 11 en 14 procent van het ontwikkelingsbudget. In 2002 bedroeg dat bijna vier miljard euro. Daarvan kreeg Plan Nederland dit jaar bijna 23 miljoen euro.

De nieuwe financieringsregeling voor medefinancieringsorganisaties die in januari 2003 ingaat, behelst een strengere selectie. Om de vier jaar worden de organisaties beoordeeld door een onafhankelijke commissie. Dit is een breuk met het huidige systeem waarin eenmalige kwalificatie en jaarlijkse evaluatie jarenlange subsidie kunnen opleveren.

De kwalificatieronde, die nu in volle gang is, geeft minister Herfkens ruimte een medefinancieringsorganisatie zonder problemen de subsidie af te pakken en nieuwe organisaties een kans te geven. Terre des Hommes is een van de kanshebbers.

Over de besteding van het geld door Plan Nederland is Herfkens niet ontevreden, wel stemt het verslechterde imago van de organisatie haar ongerust.

De woordvoerster laat weten dat Herfkens vooral ontevreden is over de communicatie met donateurs. 'Ze hebben hun leden te lang in de waan gelaten dat ze écht een kind hebben geadopteerd. Dat is nog altijd niet rechtgezet.'

Plan Nederland zegt vaker te zijn gewaarschuwd door minister Herfkens, en de kritiek serieus te nemen. Maar een kind adopteren blijft mogelijk. Wel is het palet aan mogelijkheden uitgebreid: donateurs kunnen zelf kiezen of ze willen corresponderen met 'hun' kind. Financiering van een zelfgekozen project is ook mogelijk.

Om de mythe van individuele hulp aan een kind of familie voorgoed te doorbreken is Plan Nederland een nieuwe campagne begonnen om meer inzicht te geven in de werkwijze en projecten van Plan. De peuter Sharda en de kleuter Rikha, afgebeeld op posters en folders, staan voor alle mensen die door Plan Nederland worden geholpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden