Nieuw Feyenoord lijkt steeds meer op het oude

Er was alle aanleiding toe, per slot van rekening duurde het gisteravond tot de 85ste minuut voordat Feyenoord onverwacht een gaatje vond in de afweer van Roda JC (1-1) en was zondag verloren in Utrecht, maar trainer Van Hanegem was niet opgelucht....

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

KERKRADE

Het spel van Feyenoord op Kaalheide had een vreemde uitwerking op Van Hanegem. Hij vermoedde een complot toen hij naderhand een grote schare journalisten en twee cameraploegen ontwaarde en verraste zijn gehoor met de opmerking dat hij zijn elftal een goede wedstrijd had zien spelen. Maar Feyenoord speelde níét goed, ontluisterde zelfs bij vlagen en was niet opgewassen tegen een ploeg die dit seizoen nog niet één competitietriomf heeft geboekt.

Het zijn kennelijk ook voor Van Hanegem spannende dagen. De achterstand op Ajax loopt bijna wekelijks op en bedraagt na vijf wedstrijden al zeven punten. Dat is een pijnlijk grote kloof voor een deels vernieuwde ploeg die dit seizoen met elan de aanval op Ajax dacht in te zetten. Maar gisteren in Kerkrade riep het nieuwe Feyenoord vooral gedachten op aan het oude Feyenoord.

Verrassend was het niet dat Roda JC en Feyenoord elkaar lange tijd zonder respect bejegenden en vurig bouwden aan een lange reeks overtredingen. Beide clubs verloren in het weekeinde met 1-0 van laag ingeschaalde tegenstanders, Volendam en FC Utrecht, en vooral in Limburg kreeg de selectie er maandag flink van langs.

In Rotterdam trachtte Van Hanegem in een lang gesprek onderwijl de lucht op te klaren tussen hem en Trustfull. Beide partijen verklaarden na het onderhoud daarin te zijn geslaagd, maar aan het spel van de jonge international was dat niet te merken. Trustfull maakte de indruk verdwaald te zijn in een boze wereld en riep niet eenmaal herinneringen op aan de speler die in de eerste fase van het seizoen zo onbevangen en dartel van leer trok. Hij was bovendien voor een deel schuldig aan de tegentreffer. Twee companen, Van Bronckhorst en Iwan, deden het niet veel beter.

Het was in alle opzichten een vreemde wedstrijd, met twee opgefokte ploegen die flink waren opgezweept. Daar kwam de aanwezigheid van Tomeck Iwan nog eens bij. Hij beloofde Roda vorig seizoen trouw, pakte desondanks zijn spullen bij elkaar en meldde zich na een arbitragezaak in Rotterdam. In een aantal varianten wensten de Limburgse supporters hem gisteravond een ongelukkige toekomst toe.

Iwan bleek danig onder de indruk en was voor rust één van de zwakste schakels in de Rotterdamse ploeg. Hij viel in negatieve zin op toen hij Van Galen besprong en had geluk dat scheidsrechter Uilenberg een kwartier later na hetzelfde vergrijp een oogje toekneep. In het eerste half uur waarschuwde Uilenberg vier spelers, twee van Roda (Roelofsen en Graef) en twee van Feyenoord (Iwan en Van Bronckhorst).

Uilenberg zag ook veel niet, bijvoorbeeld dat Graef Koeman sloeg en dat Vurens een strafschop verdiende toen hij werd weggezet door Boateng. In het laatste uur herstelde de arbiter zich, daarbij geholpen door de spelers die iets meer zelfbeheersing toonden. Het aantal gele kaarten steeg nog wel tot zes, na overtredingen van Van Galen en Van Gobbel.

In het spel dat op Kaalheide lange tijd werd opgevoerd, hield slechts een enkeling het hoofd koel. Koeman negeerde de provocaties van Graef en Bosz hield het middenveld bij elkaar, maar de beste spelers waren De Kock, Van der Luer en Van Galen. De Kock hield met Senden de Rotterdamse aanvallers Larsson en Blinker in toom en onderstreepte met een foutloos optreden dat hij een van de beste Nederlandse verdedigers is.

Kansen kreeg Feyenoord nauwelijks, ook doordat de ploeg raffinement ontbeerde en de middenvelders hun ritme niet konden vinden. De tegenstanders beginnen zich zo langzamerhand in te stellen op de spelwijze. Koeman kreeg, net zoals zondag in Utrecht het geval was, scherpe dekking en vond slechts zelden de tijd voor een dieptepass.

Twee scoringsmogelijkheden leverden Feyenoord één treffer en één punt op en dat geen slechte score in een wedstrijd waarin de Rotterdammers hopeloos met zichzelf overhoop lagen. Larsson schoot de bal in de derde minuut, na een beoordelingsfout van doelman Hesp, tegen de paal.

Een minuut later scoorde Roda JC dat daarbij de hulp kreeg van Trustfull. Hij wachtte een tel op een vlagsignaal wegens buitenspel dat niet kwam, liet zich verschalken door Van der Luer en boog het hoofd toen diens voorzet vanaf de achterlijn een doelpunt tot gevolg had. De Goey had nog wel een antwoord op het schot van Roelofsen, maar incasseerde zijn zevende tegentreffer toen Van Galen hard en hoog inschoot.

Feyenoord ontsnapte aan een tweede nederlaag op rij door een doelpunt dat werd ingeleid door Koeman en Iwan. Invaller Vidmar drong aan de linkerkant het strafschopgebied in en passeerde Hesp. Van Bronckhorst gaf de bal op de doellijn het laatste zetje. 'Een verdiende gelijkmaker', vond Van Hanegem, maar dat was wat te veel eer voor zijn ploeg.

Het was aan het falen van de Limburgse aanvallers te danken dat Feyenoord in de slotfase niet al op een onoverkomelijke achterstand was gezet. Vijf kansen kreeg Roda dat vorig seizoen Feyenoord op Kaalheide nog met 5-0 op zijn nummer had gezet, maar ditmaal aanvallend niet doortastend genoeg te werk ging.

Graef miste drie maal in kansrijke positie, steeds na counters en Van der Luer had eenmaal pech toen de bal via het lichaam van Maas op de paal ketste. Fataal leek dat Roda niet te worden omdat Feyenoord voortdurend de onderliggende partij was en de voorsprong geruststellend leek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden