Nieuw elan in wijk van qatkauwer en heroïnehoer

'Willen jullie qatten?', vraagt de Somalische man aan twee patrouillerende wijkagenten, die net bij hem hebben aangebeld. Hij lacht ondeugend....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

De Eindhovense achterstandswijk Woensel-West telt twee qatpanden. Dat de Somaliërs binnen op de geestverruimende bladeren kauwen, vinden de wijkbewoners nog tot daaraan toe. Maar de overlast op straat loopt soms de spuigaten uit. 'Dan ziet het hier letterlijk zwart van de mensen', zegt bewoner Albertien Schoots.

Dat betekent veel herrie tot diep in de nacht, blikjes en afval op straat, soms geweld en bedreigingen. Schoots, voorzitter van de bewonersvereniging, wil gaan praten met de Somalische gemeenschap. Ze wil de qatpanden, die liefhebbers van ver buiten Eindhoven aantrekken, uit de wijk, of op zijn minst naar de rand van de wijk zien verhuizen.

In het kader van het Grote-Stedenbeleid heeft een bewonersgroep ambitieuze plannen gesmeed om de vooroorlogse Philips-wijk veiliger en leefbaarder te maken. 'Lekker Wonen in Woensel-West', luidt de uitdagende titel van het rapport dat maandag werd gepresenteerd. Met als ondertitel: 'Onze Miljoenennota.'

De qatoverlast is een relatief nieuw fenomeen. Maar de rest van de problematiek in de wijk is oud en velerlei. De bewoners wonen tussen raamprostituees en heroïnehoertjes, junks en dealers, dakloze illegalen, dichtgetimmerde panden en bergen zwerfvuil. Ruim vierduizend inwoners telt Woensel-West, waarvan 40 procent allochtoon. Maar 's avonds bevolken veel meer mensen de wijk. Dan rijdt een lange sliert auto's door de nauwe straatjes met roodverlichte ramen. De politie telt soms wel vierhonderd wagens per uur. Wijkagent Hans Schalkwijk: 'Eindhoven viert de Bevrijding een keer per jaar met de traditionele Lichtjesroute. Maar wij hebben hier elke avond lichtjesroute.'

De legale raamprostitutie trekt veel heroïnehoertjes aan. De tippelaars worden regelmatig opgepakt en bekeurd door de politie, die sinds februari ook op heterdaad betrapte klanten bekeurt. Maar de overlast blijft even hardnekkig als de behoefte van de junk aan een dagelijks shot.

In de Miljoenennota van de bewoners wordt een speciaal opvanghuis voor heroïnehoertjes voorgesteld. 'Geef ze een dak boven het hoofd, een huis waarin ze zich een beetje thuisvoelen', aldus Schoots. Ook vindt de wijk dat de bemoeizorg, waarbij politie en hulpverleners gezamenlijk de straat opgaan, moet worden uitgebreid.

Het wensenlijstje van de buurtbewoners is lang, en kostbaar. Het varieert van cameratoezicht en sluiting van drugspanden tot hondenuitlaatstroken, meer groen, een fontein in de wijk en een badhuis (ook voor Nederlanders). Alle plannen tezamen kosten zeker tien miljoen gulden. Minister Van Boxtel (Grotestedenbeleid) en de gemeente hebben slechts 3,7 miljoen beschikbaar voor de Eindhovense inzending van het landelijke project 'Onze buurt aan zet'. De wijk zal keuzes moeten maken.

De initiatiefnemers bespeuren nieuw elan in de wijk. Volgens Gemma Strijbosch, al 21 jaar bewoner, heeft Woensel-West het dieptepunt achter de rug. Het Franklinplein heeft een omheind speeltuintje gekregen, een kleurige oase te midden van alle drugsoverlast. De raamprostitutie wordt uit de woonstraten verplaatst naar het Baekelandplein, waar ook een nieuwbouwcomplex met winkels en ateliers verrijst. En er zijn plannen voor de vestiging van een brede school, waarbij het schoolgebouw naast het geven van onderwijs gebruikt wordt voor allerlei activiteiten.

Ondanks alle problemen is het 'een wijk om trots op te zijn', vindt Schoots. De bewoners kunnen zich nog steeds kwaad maken over een VPRO-documententaire van twee jaar geleden, die een wel erg zwart beeld van de Eindhovense volksbuurt schetste. Schoots: 'In mijn straat zijn het afgelopen jaar tien kinderen geboren. Vroeger was dat een reden om zo snel mogelijk te vertrekken uit de wijk. Nu zeggen ze: onze kinderen moeten hier opgroeien.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden