Nieuw dieptepunt in relatie tussen Kenia en Westen

NAIROBI - De betrekkingen tussen Kenia en westerse landen, waaronder Nederland, hebben een nieuw dieptepunt bereikt. Westerse diplomaten zouden druk hebben uitgeoefend om te voorkomen dat president Uhuru Kenyatta en diens plaatsvervanger William Ruto kandidaat zouden zijn bij de verkiezingen van 2013.


Aanleiding voor de Keniaanse boosheid zijn uitspraken van Louis Moreno Ocampo, de vroegere hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Eind vorige week verklaarde Ocampo voor de Wereldomroep, dat westerse diplomaten in Kenia hem met dat oogmerk onder druk hadden proberen te zetten. 'Dat is mijn taak niet', zo zou Ocampo hierop hebben gereageerd. Het Keniaans parlement wil mogelijk diplomaten verhoren.


'Het ligt allemaal verschrikkelijk gevoelig', aldus een westerse diplomaat tegenover de Volkskrant. Kenyatta en Ruto, zijn beiden bij het ICC aangeklaagd als verantwoordelijken voor misdaden die zijn begaan na de verkiezingen in Kenia van eind 2007.


De uitspraken van de voormalige aanklager hebben in Kenia een politieke storm doen opsteken. Aden Duale, de leider van de regeringsfractie in het parlement, wil een parlementscommissie onderzoek laten doen naar het optreden van westerse diplomaten. Daarbij dient ook te worden bekeken of westerse landen getuigen in het ICC-proces tegen Kenyatta en Ruto hebben betaald.


Rond de verkiezingen van maart vorig jaar bekoelde de politieke relatie tussen het Westen, vanouds de belangrijkste bondgenoot van Kenia, en de twee politici die inmiddels het land leiden. 'Keuzes hebben gevolgen', zo was eerder de lijn van landen als Groot-Brittannië, die niet wilden dat Kenyatta en Ruto, beklaagden in een ICC-proces, zouden worden gekozen.


Na de verkiezingen maakten de Keniaanse leiders duidelijk dat zij de voorkeur gaven aan het opbouwen van goede economische betrekkingen met opkomende economieën zoals die van China. De angst voor economisch verlies speelt nog steeds en dus draaide het Westen bij. Opvallend is bijvoorbeeld dat de Amerikaanse president Obama een persoonlijke uitnodiging aan Kenyatta heeft gestuurd voor een dit jaar in Washington te houden Afrika-top.


Getuigen trekken zich terug

Maar de Keniaanse regering stelt alles in het werk om de ICC-strafprocessen tegen Kenyatta en Ruto te laten mislukken. In het geval van de president lijkt dit succes te hebben. Het proces tegen hem is al uitgesteld en kan, onder meer doordat steeds meer getuigen zich terugtrekken, binnenkort worden beëindigd.


De nieuwe ruzie rond de opmerkingen van Ocampo moet volgens kenners in het licht van het ICC-proces worden gezien. 'Kenia doet alles, maar dan ook alles om de ICC-zaken te laten verdwijnen', aldus de westerse diplomaat. 'De uitlatingen van Aden Duale passen hierbij. Ze zijn bedoeld voor binnenlandse comsumptie en een poging om de ICC-processen te stoppen.'


Volgens diplomaten in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is het 'praktisch onuitvoerbaar' om onschendbare vertegenwoordigers van westerse landen te laten verschijnen voor een onderzoekscommissie van het parlement. Een diplomaat noemt het zelfs 'volstrekt ondenkbaar'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden