Nieuw decreet Trump: Syrische vluchtelingen niet langer welkom

Donald Trump heeft vrijdag een stop afgekondigd op de opname van vluchtelingen door Amerika voor vier maanden. Vluchtelingen uit Syrië hoeven helemaal niet meer te komen. Alle reizigers uit zeven Islamitische landen worden voor drie maanden geweerd.

Vice-president Mike Pence, president Donald Trump en minister van defensie James Mattis. Beeld ap
Vice-president Mike Pence, president Donald Trump en minister van defensie James Mattis.Beeld ap

'Hierbij verklaar ik dat de opname van Syrische burgers als vluchteling nadelig is voor de belangen van de Verenigde Staten, en dat ik dus die opname opschort', zo staat in het door de Amerikaanse president getekende decreet.

In tegenstelling tot wat in een concept stond dat deze week de ronde deed, zal Amerika zich niet hard maken voor opvang in de regio voor de ontheemde Syriërs. Het decreet, getiteld 'Bescherming Van De Natie Tegen Binnenkomst Van Terroristen In De Verenigde Staten', is een volgende ingeloste belofte van Trump die tijdens de campagne door de Democraten met ontzetting werd ontvangen.

Hij wil de pauze in het vluchtelingenprogramma gebruiken om te kijken welke landen van herkomst veilig genoeg zijn om nog vluchtelingen uit op te nemen. Het totale aantal opnames wil hij dit jaar meer dan halveren, van 110 duizend tot 50 duizend.

'Ik stel nieuwe selectieprocedures in om radicale Islamitische terroristen uit de Verenigde Staten van Amerika te houden', zei Trump vrijdag in het Pentagon. 'We willen ze niet.' Christelijke vluchtelingen uit moslimlanden krijgen straks voorrang.

Donald Trump ondertekende deze week meerdere decreten. Beeld reuters
Donald Trump ondertekende deze week meerdere decreten.Beeld reuters

Strenge procedures

Amerika heeft al strenge procedures voor vluchtelingen, die nu al stuk voor stuk tegen het licht worden gehouden. Mede daardoor was Amerika al geen bijzonder gastvrij land: in totaal heeft Barack Obama tijdens de hele Syrische oorlog 14 duizend vluchtelingen opgenomen. Canada zit op 36 duizend, Duitsland op 360 duizend. Toch is Trumps algehele stilzetting een verschil met het voornemen van Hillary Clinton, die tijdens de campagne aankondigde 55 duizend Syriërs extra op te nemen.

Trump pleitte tijdens de campagne, na de aanslag in San Bernardino in december 2015, voor een algehele ban op moslims tot de overheid 'heeft uitgezocht wat er in godsnaam aan de hand is'. Die ban is nu dus terechtgekomen bij zeven in meerderheid islamitische landen: Irak, Iran, Syrië, Jemen, Soedan, Libië en Somalië. Moslims uit Nederland of Marokko mogen nog wel komen (al dan niet met visum).

Trump motiveert zijn stringente visum- en vluchtelingenbeleid met het argument van veiligheid, maar bijna alle (door IS en Al Qaida geïnspireerde) aanslagplegers tijdens de periode-Obama waren Amerikaanse staatsburgers. De vrouwelijke San Bernardino-schutter was afkomstig uit Pakistan, en trouwde in Amerika met de mannelijke dader.

Republikeins partijleider Paul Ryan, vorig jaar nog kritisch over Trumps plannen, juichte de maatregelen toe. 'Onze eerste verantwoordelijkheid is de bescherming van ons vaderland. We zijn een meelevende natie, en ik steun het vluchtelingenprogramma, maar het is tijd om onze selectieprocedures te evalueren.'

Nieuw beleid

Welke bevolkingsgroepen moeten het beleid van Trump met vrees tegemoet zien? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden