Nieuw conflict dreigt als Iran Straat van Hormuz blokkeert

In het Midden-Oosten dreigt een nieuwe conflictsituatie te ontstaan, nu Iran militaire oefeningen houdt waarbij wordt gesimuleerd dat de Straat van Hormuz wordt geblokkeerd. Daarbij heeft Iran voor het eerste een Ghaderraket gelanceerd, die bedoeld is voor doelen in de zee. Een blik op de kaart leert dat deze zeevaartroute van groot strategisch belang is.

De Straat van Hormuz ligt tussen de Perzische Golf (in het westen) en de Golf van Oman (in het oosten). Ten zuiden ervan liggen de Verenigde Arabische Emiraten en Oman, in het noorden ligt Iran. Het is een van de drukste zeevaartroutes ter wereld. De reden: olie. Achter de straat liggen Dubai, Abu Dhabi, Qatar, Bahrein, Koeweit en Irak; de straat van Hormuz is cruciaal voor olieleveranties aan de hele wereld. Iraanse en Amerikaanse schepen treffen elkaar er dikwijls en hebben regelmatig radiocontact.

Kernwapen
De regering in Iran dreigt de Straat nu af te sluiten als reactie op de sancties die tegen het land zijn afgekondigd. Veel landen verdenken Iran ervan een kernwapen te ontwikkelen. Als de zeeëngte wordt afgesloten kan de prijs van een vat olie stijgen naar wel 200 dollar, voorspelt de regering Teheran.

Iran heeft al vaker gedreigd de Straat van Hormuz te blokkeren, maar is nog nooit daadwerkelijk zo ver gegaan. De Verenigde Staten hebben al laten weten zo'n afsluiting nooit te zullen accepteren. De oefening van vandaag is grootscheeps en heeft duidelijk als doel de wereld de spierballen te laten zien.

Ghaderraket
Het persbureau IRNA meldde vandaag dat tijdens de oefening een proef met een Ghaderraket is geslaagd. Volgens een woordvoerder van de Iraanse marine is nog nooit een test met een Ghaderraket uitgevoerd. De Ghader is een kruisraket die in Iran wordt geproduceerd. Het projectiel, dat van de grond wordt gelanceerd en bedoeld is voor doelen in de zee, kan een afstand van 200 kilometer overbruggen. De militaire oefeningen van Iran duren tot morgen.

Tot een groot conflict is het dus nog nooit gekomen in de Straat van Hormuz, maar er zijn al wel eerder incidenten geweest.

Incidenten
In januari 2008 'treiterden' vijf boten van de Iraanse Revolutionaire Garde drie schepen van de Amerikaanse marine. Het incident deed zich op een zondagochtend omstreeks vijf uur plaatselijke tijd voor, terwijl een Amerikaanse kruiser, een torpedobootjager en een fregat door de waterweg, een vernauwing in de Perzische Golf, voeren. 'Vijf kleine boten gedroegen zich op zeer agressieve wijze, voeren recht op de schepen af, dropten dozen in het water voor de schepen en dwongen onze schepen tot het maken van ontwijkende manoeuvres', aldus een Amerikaanse bron toen.

In één geval zou een Iraanse speedboot een Amerikaans vaartuig tot nog geen 200 meter zijn genaderd, meldden Amerikaanse media. Ook zonden de Iraniërs radioboodschappen uit met waarschuwingen als: 'Wij gaan op jullie af en jullie zullen binnen een paar minuten de lucht in gaan.' Als reactie op het dreigement bemanden de Amerikanen hun geschut. Een kapitein gaf al bijna een schietbevel, toen de Iraanse boten een andere koers inzetten.

In maart 2007 overweldigde de Revolutionaire Garde 15 Britse zeelieden en hield die gedurende bijna twee weken vast. Iran zei dat ze de Iraanse wateren hadden geschonden, wat door de Britten werd tegengesproken.

Beeld reuters
Beeld reuters
Beeld afp
Beeld afp
Beeld afp
Beeld reuters
Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden