Nieuw college in Utrecht: omstreden Spoorlaan wordt niet aangelegd

UTRECHT Utrecht presenteert, als eerste van de grote steden, vrijdag haar nieuwe college. GroenLinks, PvdA en D66 leveren elk twee wethouders, waarmee dit stadsbestuur één wethouder minder heeft dan het vorige....

Welke portefeuilles de wethouders krijgen, wordt vrijdag bekendgemaakt. Het PvdA-Kamerlid Staf Depla, die zichzelf had aangemeld als wethouderskandidaat, heeft het niet gered. De negenkoppige PvdA-fractie koos voor de zittende wethouders Rinda den Besten en Harrie Bosch. Volgens een PvdA-woordvoerder werd Depla gezien als een sterke kandidaat, maar is toch gekozen voor Bosch, een bestuurder van ‘onbesproken gedrag’, die de afgelopen periode nauwelijks steken heeft laten vallen.

‘Jammer, ik had het graag gewild en ik had een goed verhaal’, reageert een teleurgestelde Depla, die voor de komende Kamerverkiezingen niet op de lijst staat. ‘Er is gekozen voor continuïteit in plaats van voor activisme.’

Voor GroenLinks worden wethouder Mirjam de Rijk, voorzitter van de stichting Natuur en Milieu, en communicatieadviseur Frits Lintmeijer. Voor D66 gaan Victor Everhardt, voorzitter van het centrum Jeugd van het Trimbos Instituut, en Jeroen Kreijkamp, beiden nu raadsleden, de posten vervullen.

Het nieuwe stadsbestuur gaat de Spoorlaan, een omstreden invalsweg aan de westkant van de stad, niet aanleggen. Vorig jaar stapte GroenLinks uit het college, omdat de partij tegen de aanleg van deze weg is. Toenmalig coalitiegenoot PvdA betoogde toen dat de aanleg noodzakelijk is om de bereikbaarheid van de stad te garanderen. De weg maakte bovendien deel uit van een omvangrijk luchtkwaliteitsplan, waarmee in 2015 de luchtvervuiling overal in de stad onder de wettelijke normen moet komen.

De PvdA heeft ingestemd met de wens van GroenLinks de weg te schrappen. ‘Het nieuwe college kiest voor Utrecht als openbaar vervoer- en fietsstad en wil niet meer uitgaan van de vanzelfsprekendheid van de groei van het autoverkeer’, aldus formateur Tof Thissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.