Nieuw Canadees kabinet start onderzoek naar geweld inheemse vrouwen

Het nieuwe Canadese kabinet heeft een nationaal onderzoek aangekondigd naar de vele gevallen van geweld tegen vrouwen van de inheemse gemeenschap. De afgelopen dertig jaar zijn honderden vrouwen of meisjes van de inheemse gemeenschap in Canada om het leven gebracht of vermist geraakt. 'De slachtoffers verdienen gerechtigheid', aldus premier Justin Trudeau.

De Canadese premier Justin Trudeau (rechts) met Jody Wilson-Raybould tijdens haar installatie als minister van Justitie. Beeld afp
De Canadese premier Justin Trudeau (rechts) met Jody Wilson-Raybould tijdens haar installatie als minister van Justitie.Beeld afp

De nationale politie in Canada telde in 2014 bijna 1.200 dossiers van gedode of vermiste vrouwen, die deel uitmaken van de oorspronkelijk bevolkingsgroepen van Canada. Het gaat over feiten die zich afspeelden tussen 1980 en 2012. Ook in een dit jaar gepubliceerd VN-rapport wordt geconstateerd dat vrouwen uit de Métis en Inuit-gemeenschap vijf keer meer kans maken om met geweld geconfronteerd te worden.

'De mate van geweld tegen inheemse vrouwen en meisjes is niet enkel een probleem van inheemse volkeren of vrouwen, het is een nationale tragedie die een dringende en weloverwogen nationale reactie vraagt', zo verklaarde minister van Justitie Jody Wilson-Raybould, die zelf deel uitmaakt van de inheemse gemeenschap.

In een eerste fase zullen de betrokken ministers een ontmoeting hebben met familieleden van slachtoffers en met organisaties die de inheemse bevolking vertegenwoordigen. Op die manier moeten ze een duidelijk beeld krijgen van hun verwachtingen. Het eigenlijke onderzoek zal in het voorjaar van 2016 worden opgestart.

Jody Wilson-Raybould Beeld REUTERS
Jody Wilson-RaybouldBeeld REUTERS

Totale herziening
'Dit onderzoek moet een balans vinden tussen lessen trekken uit het verleden, eer betonen aan de mensen die we verloren hebben, het herbekijken van het heden, en het maken van concrete uitvoerbare aanbevelingen voor de toekomst', zegt Wilson-Raybould. 'Maar geen enkel onderzoek kan ongedaan maken wat er gebeurd is.'

Inheemse organisaties in Canada pleiten al meer dan vijf jaar voor een onderzoek. Maar de vorige, conservatieve, Canadese regering van Stephan Harper heeft altijd geweigerd om daarop in te gaan. De huidige liberale premier Justin Trudeau heeft nu een 'totale herziening' van de relaties met de inheemse bevolking beloofd. 'We moeten samenwerken om een einde te maken aan deze aanhoudende tragedie', aldus Trudeau.

De Canadese eerste minister Justin Trudeau. Beeld REUTERS
De Canadese eerste minister Justin Trudeau.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden