Nieuw Brits waarschuwingssysteem terreurdreiging

Groot-Brittannië loopt een 'ernstig' risico op een volgende terreuraanslag. Dat heeft de Britse minister van binnenlandse zaken John Reid maandag gezegd bij de presentatie van een nieuw alarmsysteem dat de bevolking inlicht over de mate van terreurdreiging....

AP

Het nieuwe systeem naar Amerikaans voorbeeld gaat op 1 augustus in, zei Reid in een toespraak in het Lagerhuis, en vertelt de Britten of de terreurdreiging als laag, matig, substantieel, ernstig of kritiek moet worden ingeschat.

Bij een 'kritieke' dreiging heeft de inlichtingendienst sterke aanwijzingen dat een aanslag ophanden is. De inschatting van de dreiging geldt voor het land als geheel, zei Reid, en niet voor specifieke plaatsen. "Dit is geen exacte wetenschap. Er komt een menselijk oordeel bij kijken", zei hij.

Het vorige waarschuwingssysteem kreeg kritiek van de parlementaire commissie voor inlichtingen en binnenlandse veiligheid omdat de terreurdreiging in Groot-Brittannië vlak voor de zelfmoordaanslagen op het Londense openbaar vervoer op 7 juli 2005 naar beneden werd bijgesteld van ernstig naar vrij ernstig. De commissie concludeerde echter ook dat dat oordeel niet onredelijk was gezien de op dat moment beschikbare inlichtingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden