'Nieuw' boek van Harry Mulisch op komst

Het beroemdste onvoltooide boek van Harry Mulisch (1927-2010) gaat vijf jaar na zijn dood verschijnen. Uitgeverij De Bezige Bij publiceert 6 november De ontdekking van Moskou, waaraan de schrijver sinds de eerste aankondiging in 1963 verschillende keren is begonnen, zonder het ooit te voltooien. Zes versies zijn er overgeleverd. Op zijn sterfbed gaf de auteur aan Marita Mathijsen, Mulisch-kenner en letterkundige, toestemming om de fragmenten tezamen postuum te laten verschijnen.

Harry Mulisch, 2010.Beeld EPA

Na de publicatie van het romanfragment De tijd zelf (2011) en Logboek (2012), het dagboek dat Mulisch bijhield tijdens het schrijven van De ontdekking van de hemel (1992), wordt dit de derde uitgave met nagelaten werk. Inclusief toelichtingen zal De ontdekking van Moskou 320 pagina's beslaan.

Zijn grote onvoltooide

In 1963 werd er al een dummy gemaakt met die titel. Daarna verschenen fragmenten in de tijdschriften Randstad, Maatstaf en Ons Erfdeel, en in de facsimile-uitgave De Oer-Aanslag (1995). In een interview uit 1983 vertelde Mulisch over zijn grote onvoltooide: 'Een man in Italië schrijft over een man in Moskou, die schrijft over een expeditie naar de Russische hoofdstad in de 15de eeuw, terwijl deze scribenten zijn voorzien van dapper meeschrijvende vrienden.'

Het werd nooit wat met het oerboek waar hij maar mee bleef worstelen, schreef hij in 1991, omdat het ontbrak aan goede karakters, en omdat het slechts op een enkel idee was gebaseerd. Hij heeft nog gedacht aan een zevende versie.

De bezorgers Marita Mathijsen en Arnold Heumakers gewagen van zes versies, 'even vermakelijk als tumultueus', en ze onthullen de naam van een van de zes personages in versie drie: Harry Mulisch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden