Nieuw bewijs vergroot kans op heropening Deventer Moordzaak

Er is nieuw, ontlastend bewijs in de Deventer Moordzaak. Dat vergroot de kans dat de strafzaak tegen belastingadviseur Ernest Louwes wordt heropend. Louwes heeft een celstraf van 12 jaar uitgezeten voor de moord op zijn cliënte Jacqueline Wittenberg in 1999.

Wil Thijssen
Ernest Louwes. Beeld anp
Ernest Louwes.Beeld anp

De Deventer Moordzaak is een van langst lopende en meest omstreden strafzaken in de Nederlandse geschiedenis. Louwes is in 2004 onder meer veroordeeld omdat zijn alibi niet zou kloppen. Het gerechtshof achtte het onmogelijk dat hij, zoals hij zelf beweert, vlak voor de moord heeft gebeld vanaf de snelweg A28, terwijl zijn mobieltje een telefoonmast aanstraalde in Deventer, de plek van de moord.

Onderzoeksinstituut TNO constateert nu dat Louwes wel degelijk kan hebben gebeld vanaf de snelweg. TNO deed het onderzoek op last van de advocaat-generaal, die onderzoekt of dit proces moet worden overgedaan.

Het onderzoeksinstituut heeft gekeken naar de weersomstandigheden op de avond van de moord en de telecomgegevens van Louwes' telefoon. Van die gegevens, het veronderstelde moordtijdstip, de signaalsterkte van Louwes' telefoon en alle topografische gegevens is een driedimensionaal computermodel gemaakt. TNO concludeert nu dat de kans 'klein is, maar niet onmogelijk', dat Louwes zich rond het tijdstip van de moord op de A28 bevond.

Lees ook

De Deventer Moordzaak: een opeenstapeling van ongerijmdheden. De belangrijkste op een rij.

Bijzondere condities

Volgens TNO maakten 'bijzondere condities in de atmosfeer' (een combinatie van bepaalde temperaturen en luchtvochtigheid) het mogelijk dat Louwes' mobieltje op de avond van de moord een vergelegen telefoonmast in Deventer aanstraalde. Wetenschapsfilosoof Ton Derksen toonde eerder al aan met gegevens van Telfort dat op dagen met soortgelijke weersomstandigheden veelvuldig contact wordt gemaakt met andere masten dan de dichtstbijgelegen gsm-paal. Dat zou verklaren waarom bewoners in de grensstreek soms onverklaarbaar hoge telefoonrekeningen krijgen; door 'superrefractie' in de atmosfeer kunnen gsm-masten in het buitenland worden aangestraald.

'Wij zijn niet ontevreden met dit TNO-rapport', zegt Louwes' advocaat Knoops. 'Wij kwamen in 2003 al tot precies dezelfde conclusie, alleen geloofde het hof ons toen niet.' Hij wil verder niet op het rapport ingaan zolang het herzieningsverzoek nog niet is afgerond.

Grote bekendheid

De Deventer Moordzaak kreeg grote bekendheid door opiniepeiler Maurice de Hond, die publiekelijk op fouten in het strafrechtelijk onderzoek wees.

De zaak is al vanaf het begin omstreden. In 2000 werd Ernest Louwes vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. In hoger beroep veroordeelde het Hof hem tot 12 jaar cel. Drie jaar later kwam hij vrij nadat bleek dat het moordwapen, een mes, helemaal niet overeenkwam met de diepte van de wonden van het slachtoffer. Eind 2003 kwam het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) met nieuw dna-materiaal, waarna Louwes wederom tot 12 jaar cel werd veroordeeld.

In 2013 diende advocaat Knoops een herzieningsverzoek in met vijf nieuwe feiten die tijdens Louwes' veroordeling nog niet bekend waren. Daarop gelastte advocaat-generaal Aben twee onderzoeken: naar de telecomgegevens, waarvan nu de uitslag bekend is, en naar het omstreden dna-materiaal van het NFI. Dat laatste onderzoek loopt nog.

Ernest Louwes kwam na het uitzitten van tweederde van zijn straf, 9 jaar, in 2009 vrij. Sindsdien strijdt hij met advocaat Knoops voor eerherstel.

Geert-Jan Knoops en Ernest Louwes. Beeld anp
Geert-Jan Knoops en Ernest Louwes.Beeld anp

Lees ook

Ernest Louwes is niet de enige die mogelijk onterecht veroordeeld is voor moord. De Volkskrant interviewde in 2014 de voorzitter van de Adviescommissie Afgesloten Strafzaken (ACAS) en de procureur-generaal bij de Hoge Raad over hoe lastig onderzoek naar juridische missers is.

Advocaat Geert-Jan Knoops presenteerde in 2013 vijf nieuwe feiten die tijdens de veroordeling van fiscalist Ernest Louwes nog niet bekend waren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden