Update

'Nieuw bewijs dat Koerden kindsoldaten inzetten in Syrië'

Er is nieuw bewijs dat Koerdische strijders kindsoldaten inzetten in het noorden van Syrië. Vorig jaar kwam al aan het licht dat jongens en meisjes onder de 18 jaar meevechten in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). De Koerden beloofden beterschap, maar hebben ondanks enige vooruitgang hun belofte om kinderen te demobiliseren niet volledig ingelost.

Graven van People's Protection Unit-strijders in Suruc.Beeld reuters

Dat meldt Human Rights Watch (HRW) op basis van regionale- en internationale bronnen. Zij wisten 59 actieve kindsoldaten te achterhalen, waarvan er tien jonger zijn dan 15 jaar. In zeven gevallen werd de deelname bevestigd door familieleden, in enkele gevallen hadden de kinderen geen toestemming van hun ouders. Volgens regionale bronnen zouden vorige maand kindsoldaten zijn omgekomen. Het is onduidelijk om hoeveel kinderen het gaat.

Op 5 juni 2014 tekende de Koerdische People's Protection Unit (YPG), gelieerd aan de Democratic Union Party die delen van het noordelijke Koerdische gebied regeert, een convenant met de ngo Geneva Call om alle jonge strijders binnen een maand te demobiliseren. Dat gebeurde met 149 kinderen, maar afgelopen jaar bleken er volgens HRW toch weer jongeren deel te nemen aan de strijd onder de vlag van onder andere YPG.

'Natuurlijk vechten de Koerden tegen groeperingen als IS die zich niet houden aan het oorlogsrecht, maar dat is geen excuus om overtredingen van hun eigen strijders te accepteren', zegt speciale adviseur Fred Abrahams van HRW. YPG, en de vrouwelijke tak YPJ, moeten meer doen om het tegen te gaan, vindt de ontwikkelingsorganisatie.

Koerden bevestigen

YPG bevestigt tegenover HRW dat er nog altijd kindsoldaten actief zijn als gevolg van het aanhoudende geweld. Enkele jongeren zouden desalniettemin zijn vrijgelaten door YPG en YPJ. Diverse officieren zouden disciplinair zijn gestraft voor het rekruteren van kinderen.

Mohammad Al Abdallah van het Syria Justice and Accountability Center prijst de Koerden dat ze proactief werk maken om kinderen buiten de oorlog te houden. Het is volgens hem ook goed dat HRW aankaart dat ze hun beloftes niet nakomen.

Al Abdallah benadrukt verder dat Koerden niet de enigen zijn in Syrië die zich schuldig maken aan het rekruteren van kindsoldaten. Naast de Koerden werden vorig jaar ook IS, het Vrije Syrische Leger en het Islamitisch Front, het aan al-Qaida gelinkte al-Nusra Front door de Verenigde Naties in verband gebracht met kindsoldaten. Hoeveel er precies in Syrië vechten is niet bekend.

Autobom is ontploft in de Syrische stad Kobani in de buurt van strijders van de Koerdische People's Protection Unit.Beeld getty

'Absoluut onacceptabel'

Ontwikkelingsorganisatie War Child noemt het 'absoluut onacceptabel' dat YPG zich schuldig maakt aan deze praktijken. 'Ze hebben nota bene afspraken gemaakt met Geneva Call om het gebruik van kindsoldaten in Syrië uit te bannen', zegt woordvoerder Peter Schouten.

War Child is zelf actief in Libanon, waar 100 duizend Syrische kinderen worden geholpen hun oorlogservaringen te verwerken. 'Ook daar zijn gevallen bekend van kinderen die hebben meegevochten in de Syrische burgeroorlog', zegt Schouten. 'Veel kindsoldaten houden de rest van hun leven last van hun heftige oorlogservaringen.'

Ook Schouten heeft geen zicht op hoeveel het er precies zijn. 'Het is niet iets wat zomaar even in de groep wordt gegooid tijdens een kringgesprek', zegt hij. 'Ik vrees dat het aantal kindsoldaten vele malen hoger ligt dan de aantallen die HRW nu boven tafel heeft gekregen.'

Winnares van de Nobelprijs voor de Vrede Malala Yousafzai bezoekt Syrische kinderen die zijn gevlucht naar Libanon.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden