Nieuw bestuur FNV Bondgenoten nog onvolledig

Henk van der Kolk, CAO-coördinator van de vakcentrale FNV, is donderdag door het congres gekozen tot nieuwe voorzitter van FNV Bondgenoten....

Van der Kolk, enigszins omstreden omdat zijn kandidatuur door sommigen werd gezien als 'coup' vanuit de vakcentrale FNV, kreeg een forse meerderheid van stemmen. Hij kreeg 323 stemmen, tegenkandidaat Wim Geldof 45.

Van de zes kandidaten werden er drie in functie benoemd. Willem Noordman, onderhandelaar voor de supermarktsector, is de nieuwe penningmeester. Anja Jongbloed, oud-onderhandelaar in de sector metaal en techniek, wordt CAO-coördinator.

In de aanloop naar de verkiezing vielen vijf kandidaten af. Een heel kandidaat-bestuur onder leiding van Raymond van Oosterhout trok zich terug vanwege de 'machtspolitiek' binnen de bond. Die zou een slagvaardige aanpak van de problemen in de weg staan. Nelly Altenburg, algemeen secretaris in het kandidaat-bestuur van Van der Kolk, moest om gezondheidsredenen afzeggen.

Van der Kolk neemt de hamer over van Hans de Vries. Onder De Vries, die sinds begin 2000 leiding gaf aan de bond, kwam Bondgenoten in zwaar weer. De bond gaf jaar op jaar meer uit dan begroot. Het vermogen verdampte, mede door de malaise op de beurs, van 350 miljoen euro in 1998 tot een verwachte 93 miljoen euro eind dit jaar. Inmiddels is begonnen aan een saneringsplan, 144 werknemers is ontslag aangezegd.

De Bondsraad besluit 13 december wanneer en hoe opnieuw er een verkiezing moet zijn voor een secretaris. Het nieuwgekozen bestuur is gevraagd een procedurevoorstel op te stellen. 'Het is niet de bedoeling dat we voor één benoeming weer het congres bijeenroepen', zegt Van der Kolk, die 'volstrekt verrast' was dat Leo Vlek werd weggestemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.