Update

Nieuw bestand Israël en Palestijnen ingegaan

Een nieuwe driedaagse wapenstilstand voor de Gazastrook is zondag om middernacht (23.00 uur Nederlandse tijd) ingegaan. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon hoopt dat dat het bestand uitmondt in langdurige vrede.

Rook boven Gaza. Beeld AP
Rook boven Gaza.Beeld AP

Met het nieuwe staakt-het-vuren is de weg vrijgemaakt voor indirecte gesprekken maandag tussen Israël en de Palestijnen over een duurzaam bestand na ruim een maand oorlog.

Egypte had opgeroepen tot een nieuw bestand, nadat het vorige staakt-het-vuren vrijdag was beëindigd. Israël stemde in en beloofde maandag onderhandelaars naar Caïro te sturen. Voorwaarde is wel dat het bestand niet wordt geschonden, zeiden functionarissen. Nadat Israël had ingestemd, volgde ook de militante Palestijnse beweging Hamas.

Duurzaam bestand
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, verwelkomt het nieuwe bestand dat Israël en de Palestijnse beweging Hamas overeenkwamen. Hij hoopt dat het zal uitmonden in een duurzaam staakt-het-vuren, heeft zijn woordvoerder meegedeeld.

Zo'n duurzaam bestand zou alle burgers ten goede komen en kan een beginpunt vormen om de onderliggende grieven van beide partijen aan te pakken, aldus een persbericht. 'Ban Ki-moon roept alle betrokkenen op om constructief in die richting te werken en om elke stap te vermijden die opnieuw tot geweld zou leiden.'

Ban Ki-moon Beeld AFP
Ban Ki-moonBeeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden