Nieuw begin

NOG ZIJN alle stemmen niet geteld, het wachten is op het kiesdistrict Sipaliwini in het verre binnenland van Suriname. Toch kan het Surinaamse volk nu al gefeliciteerd worden met de verheugende uitslag....

De afrekening met het wanbeheer van de regering-Wijdenbosch is compleet. Sterke man Desi Bouterse heeft van die afgang van zijn voormalige bentgenoot maar ten dele geprofiteerd. De 11 zetels van zijn Millennium Combinatie wijzen er echter op dat de oud-legerleider en drugsbaas nog steeds een factor is waarmee rekening moet worden gehouden. Bouterse heeft de strijd binnen de NDP gewonnen. De kliek rond Wijdenbosch zal ongetwijfeld eieren voor zijn geld kiezen en zich bij hem aansluiten.

Het Nieuw Front onder leiding van oud-president Ronald Venetiaan heeft de sleutel van de toekomst van Suriname in handen. Het vertrouwen dat de kiezers in de combinatie van oude partijen hebben gesteld, mag niet beschaamd worden door onderling geruzie, zoals in 1996. Toen was het Front te verdeeld om een president te kunnen aanwijzen, waarna Bouterse en Wijdenbosch in het gat sprongen.

Venetiaan heeft een unieke kans om zich te revancheren en met zijn land een nieuwe start te maken. De sanering van de overheidsfinanciën zal pijnlijk zijn, het herstel van het gezag van de Surinaamse overheid zal veel tijd en moeite kosten. De verkiezingsuitslag toont aan dat de Surinamers meer dan ooit beseffen dat zij alleen zelf hun mooie en rijke land kunnen opbouwen.

Nederland kan en moet Suriname daarbij steunen. In de eerste plaats door het herstel van de goede betrekkingen met Paramaribo. Ten tweede door het ontdooien van de resterende 600 miljoen ontwikkelingsgeld waarop Suriname krachtens het onafhankelijksheidsverdrag aanspraak kan maken.

Nederland zou er goed aan doen zich afzijdig te houden van de besteding van dit fonds. Bevoogding van de voormalige kolonie is ongewenst, en kan oppositieleider Bouterse in de kaart spelen. Aan de andere kant is een blanco cheque in strijd met de voorwaarde van 'good governance' die Nederland terecht aan ontwikkelingshulp stelt.

Laten we het toezicht op die 600 miljoen maar uitbesteden aan de Wereldbank of het Internationaal Monetair Fonds. Die instellingen vormen de beste garantie voor een verantwoorde financiering van de wederopbouw van Suriname. Een zakelijke relatie tussen de Nederlandse en de Surinaamse regering is op haar beurt weer de beste garantie voor hartelijke betrekkingen tussen twee landen die historisch met elkaar verbonden zijn - en blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden